Alexey Petrovich Bogolyubov (1824-1896)
Bomschepen op het strand van Scheveningen, 1885, (Coll. Saratov State Art Museum, Radyshcheva)
 
Alexey Petrovich Bogolyubov (1824-1896) was een Russische landschapsschilder. Hij werd geboren in Novgorod Gubernia. Zijn vader was een gepensioneerde kolonel en zijn grootvader een bekende filosoof en sociale criticus. In 1841 slaagde Alexey van de militaire academie, diende bij de Russische marine en reisde met de vloot naar veel landen. In 1849 begon hij met lessen aan de Kunstacademie van Sint Petersburg, waar hij studeerde onder Maxim Vorobiev. De jonge schilder werd sterk beïnvloed door Ivan Ayvazovsky. In 1853 studeerde hij af aan de Academie met een Gouden medaille. Hij nam ontslag uit de marine en werd aangesteld als kunstschilder op het Marine Hoofdkwartier.
Van 1854 tot 1860 reisde hij door Europa. In Düsseldorf nam hij les bij Andreas Achenbach. In Parijs werd hij goede vrienden met Cimmile Corort en Charles-François Daubigny.
In 1860 ging hij terug naar Rusland en begon met lesgeven aan de Academie. Vanaf 1870 liep hij warm voor de Reizende Kunst beweging en nam deel aan al hun tentoonstellingen. Na 1873 leefde hij voornamelijk in Parijs, wanwege zijn hartproblemen. Zijn huis was als een Russische kolonie. In 1885 opende Bogolyubov een kunstmuseum in Saratov, het Radische Art Museum. Hij stierf op 3 februari 1896 in Parijs. Bogolyubov liet al zijn geld na aan het museum en de schilderschool. De school werd na zijn dood geopend en Bogolyubov's Schilder School. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Alexey Petrovich Bogolyubov op Wikipedia
Bomschuiten op het strand van Scheveningen