Wijnandus Johannes Josephus 'Wijnand' Nuyen (1813-1839)
Dit schilderij van Wijnand Nuyen uit 1837 wordt genoemd: Fisherfolk and horses pulling a boat on the beach. Maar op het schilderij is te zien hoe paarden met zg. een Mallejan, grote boomstammen van het strand wegslepen. De boomstammen zijn waarschijnlijk de lading geweest van de gestrandde tweemaster. Andreas Schelfhout maakte in 1837 een schilderij over de stranding van een tweemaster op het strand van Scheveningen. Nuyen was een leerling van Schelfhout en mogelijk verbeelden de twee schilderijen dezelfde stranding in 1837. Over de stranding van een tweemaster op het strand van Scheveningen heb ik op internet nog geen informatie kunnen vinden. (Coll. Artnet.com)
Links een Mallejan: Een mallejan is een éénassige kar om stamhout uit het kapgebied te vervoeren. Het verhoogde asblok en de dissel vormen samen een hefboom waarmee de stam van de grond getild kan worden. (Bron: Penterbak.nl). Een mallewagen was oorspronkelijk een wagen waarop de leden van een narrengilde rondreden, op vastenavond, op de kermis, enz. (Bron: Etymologiebank.nl)
iebank.nl).
Rechts het schilderij van Andreas Schelfhout: De stranding van een schip te Scheveningen bij stormachtig weer, 1837. (Coll. Amsterdam Museum, Amsterdam)
 
Wijnand Nuyen was een leerling van Andreas Schelfhout. Ontwikkelde in zijn korte leven - hij werd 26 jaar- een heftig romantische visie op de weergave van het landschap en gaf daarmee een nieuwe impuls aan de Nederlandse landschapsschilderkunst. Nieuw voor die tijd was zijn frisse kleurgebruik en de levendige stoffage van zijn schilderijen. Hij schilderde vooral landschappen, stads- en watergezichten. Gaf les en raadgevingen aan J. Bosboom, C.H.J. Leickert en C. Rochussen. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Wijnandus Johannes Josephus 'Wijnand' Nuyen
Fisherfolk and horses pulling a boat on the beach
De Mallejan
Stichting Werkend Trekpaard Groningen
De stranding van een schip te Scheveningen