Isaac Lazarus Israëls (1865-1934)
Een tekening en aquarel van het Wandelhoofd Wilhelmina gezien vanaf het Kurhaus van Scheveningen. (Bron: Geheugenvannederland.nl)
Links het muziekpaviljoen op het terras van het Kurhaus met op de voorgrond lege tafeltjes en stoeltjes. Daarachter het Wandelhoofd Wilhelmina met links en rechts het strand en de zee vanuit een ander standpunt. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) (Amsterdam, 3 februari 1865 ů Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen.
De vader van Isaac Israels, Jozef Israels, en andere schilders van de eerste generatie van de Haagse School, schilderden veelal het oude Scheveningen van de vissers. Isaac Israels voelde zich echter meer aangetrokken tot de weergave van 'het moderne, mondaine leven'. Isaac Israels woonde en werkte dan ook het liefst in grote steden, waaronder Amsterdam, Parijs, Den Haag en Londen. Hij werd en wordt beschouwd als één der belangrijkste Nederlandse impressionisten. Prachtig kon hij in een aantal losse en korte penseelstreken, met subtiele kleuraccenten, het drukke en stadse leven weergeven. Daarnaast heeft hij ook veel strandscènes en portretten gemaakt. Werk van Isaac Israels is te zien in vrijwel alle Nederlandse musea. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Rechts: Isaac Israëls schildert op de boulevard van Scheveningen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Isaac Lazarus Israëls op Wikipedia
Isaäc Israels
Isaac Israëls op boulevard
Wandelhoofd Wilhelmina
Het muziekpaviljoen op het terras