Isaac Lazarus Israëls (1865-1934)
Strand te Scheveningen met strandtenten en de boulevard ten noorden van het Wandelhoofd Wilhelmina. (Bron: Artvibrations.com)
Een zonnige dag op het Scheveningse strand. (Coll. Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Op dit zonnige doek zijn bij de zee een rij groene badkoetsen te ontdekken met daarachter rieten strandstoelen. Flanerende dames en heren op het strand en op het plankier rechts genieten op hun manier van de zon. In de tenten en houten huisjes aan het plankier kon men foto's bestellen, een glas chocolademelk drinken of de bekende Haagse hopjes kopen. Op de boulevard staat een houten huisje met rood dak, dit is de kassa van het Zeebad. Uit het zicht liggen de beroemde Scheveningse hotels zoals het Kurhaus, Palace Hotel en Hotel d'Orange.
 
Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) (Amsterdam, 3 februari 1865 Ů Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen.
De vader van Isaac Israels, Jozef Israels, en andere schilders van de eerste generatie van de Haagse School, schilderden veelal het oude Scheveningen van de vissers. Isaac Israels voelde zich echter meer aangetrokken tot de weergave van 'het moderne, mondaine leven'. Isaac Israels woonde en werkte dan ook het liefst in grote steden, waaronder Amsterdam, Parijs, Den Haag en Londen. Hij werd en wordt beschouwd als één der belangrijkste Nederlandse impressionisten. Prachtig kon hij in een aantal losse en korte penseelstreken, met subtiele kleuraccenten, het drukke en stadse leven weergeven. Daarnaast heeft hij ook veel strandscènes en portretten gemaakt. Werk van Isaac Israels is te zien in vrijwel alle Nederlandse musea. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Rechts: Isaac Israëls schildert op de boulevard van Scheveningen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Isaac Lazarus Israëls op Wikipedia
Isaäc Israels
Isaac Israëls op boulevard
Strand te Scheveningen
Een zonnige dag op het Scheveningse strand