Isaac Lazarus Israëls (1865-1934)
Links de cabaretière Lola Cornero op het Kurhausterras. Op de achtergrond de zee, met links van Lola het Wandelhoofd Wilhelmina ('oude Pier'). Rechtseen portret van Lola Cornero op een terras in Scheveningen. Links (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief) en rechts (Coll. Simonis&Buunk, Ede)
De bonte wereld van revue en theater boeide Isaac Israels zijn leven lang. Hij schetste vele artiesten, en bekende actrices en theaterpersoonlijkheden poseerden voor hem, zoals Fie Carelsen, Mata Hari en de hier afgebeelde zangeres en actrice Lola Cornero (1892-1980). Zittend op een Schevenings terras aan zee heeft hij haar snel en treffend in aquarel geportretteerd. Lola Cornero werd in Kiel, Duitsland geboren. Na enige omzwervingen door Europa kwam ze in 1915 naar Nederland, waar ze haar loopbaan begon als zangeres van internationale liederen. In die hoedanigheid werkte ze onder meer bij het cabaret van Jean Louis Pisuisse. De regisseur Maurits H. Binger ontdekte haar als actrice, met als resultaat dat zij in de periode 1916-1920 in tal van zijn stomme films speelde, meestal als dame uit betere kringen.
 
Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) (Amsterdam, 3 februari 1865 Ů Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen.
De vader van Isaac Israels, Jozef Israels, en andere schilders van de eerste generatie van de Haagse School, schilderden veelal het oude Scheveningen van de vissers. Isaac Israels voelde zich echter meer aangetrokken tot de weergave van 'het moderne, mondaine leven'. Isaac Israels woonde en werkte dan ook het liefst in grote steden, waaronder Amsterdam, Parijs, Den Haag en Londen. Hij werd en wordt beschouwd als één der belangrijkste Nederlandse impressionisten. Prachtig kon hij in een aantal losse en korte penseelstreken, met subtiele kleuraccenten, het drukke en stadse leven weergeven. Daarnaast heeft hij ook veel strandscènes en portretten gemaakt. Werk van Isaac Israels is te zien in vrijwel alle Nederlandse musea. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Rechts: Isaac Israëls schildert op de boulevard van Scheveningen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Isaac Lazarus Israëls op Wikipedia
Isaäc Israels
Isaac Israëls op boulevard
De cabaretière Lola Cornero
Portret van Lola Cornero