Isaac Lazarus Israëls (1865-1934)
Portret van Martha Salomon op het strand van Scheveningen. (Bron: Wikimedia.org)
Martha Salomon (1870-1923) groeide op in het bruisende Den Haag rond het einde van de 19e en de 20ste eeuw. Zij was hoog ogeleid en nam tekkenlessen van Jan Veth, kunstkriticus en lid van de 80tigers stroming en een goede bekende van Israëls. Enkele jaren nadat haar portret was gemaakt, reisde Salomon naar Duitsland, waar zij gouvernante werd. Zij nam haar portret mee en het werd opgehangen in de woonkamer van haar werkgever. De werkgevers raakten bevriend met haar en hielden contact met de kunstaar Israëls en met haar vriend Jan Veth, voor wie zij zijn boek over Albrecht Dürer in het Duits vrtaalde. Salomon stierf in 1923 aaan kanker. Haar portret gaf zij samen met enkele andere werken van Israël en van Jan Veth aan haar Duitse werkgever.
 
Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) (Amsterdam, 3 februari 1865 Ů Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen.
De vader van Isaac Israels, Jozef Israels, en andere schilders van de eerste generatie van de Haagse School, schilderden veelal het oude Scheveningen van de vissers. Isaac Israels voelde zich echter meer aangetrokken tot de weergave van 'het moderne, mondaine leven'. Isaac Israels woonde en werkte dan ook het liefst in grote steden, waaronder Amsterdam, Parijs, Den Haag en Londen. Hij werd en wordt beschouwd als één der belangrijkste Nederlandse impressionisten. Prachtig kon hij in een aantal losse en korte penseelstreken, met subtiele kleuraccenten, het drukke en stadse leven weergeven. Daarnaast heeft hij ook veel strandscènes en portretten gemaakt. Werk van Isaac Israels is te zien in vrijwel alle Nederlandse musea. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Rechts: Isaac Israëls schildert op de boulevard van Scheveningen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Isaac Lazarus Israëls op Wikipedia
Isaäc Israels
Isaac Israëls op boulevard
Portret van Martha Salomon
Martha Salomon (1870-1923)