Isaac Lazarus Israëls (1865-1934)
Jonkvrouwe Jacqueline Sandberg op het strand van Scheveningen, 1898. (Bron: Kornelisdeboer.nl)
 
Sandberg, jkvr. Jacoba Philippina (bekend onder de naam Jacqueline Royaards-Sandberg), toneelspeelster (Pamekassan (Ned.-Indië) 27-10-1876 - Amsterdam 30-3-1976). Dochter van jhr. Johan Jacob Sandberg, majoor Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, en Marianne Begemann. Gehuwd op 23-12-1903 met Willem Cornelis Roijaards (bekend onder de naam Royaards). Er waren 4 zoons.
Jacqueline Sandberg kwam in 1882 met haar ouders, drie broers en enige zuster naar Nederland, waar het gezin zich te Haarlem vestigde. Na lager onderwijs op een particuliere school, ging zij in januari 1892 naar een kostschool te Driebergen, die zij al in maart 1893 verliet om privaatlessen viool, Frans en Italiaans te volgen. Bepalend voor haar toekomstig leven was de in 1895 gesloten vriendschap met Hermine Schuylenburg (1875-1971), die er evenals zij van droomde toneelspeelster te worden
.
 
Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) (Amsterdam, 3 februari 1865 ů Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen.
De vader van Isaac Israels, Jozef Israels, en andere schilders van de eerste generatie van de Haagse School, schilderden veelal het oude Scheveningen van de vissers. Isaac Israels voelde zich echter meer aangetrokken tot de weergave van 'het moderne, mondaine leven'. Isaac Israels woonde en werkte dan ook het liefst in grote steden, waaronder Amsterdam, Parijs, Den Haag en Londen. Hij werd en wordt beschouwd als één der belangrijkste Nederlandse impressionisten. Prachtig kon hij in een aantal losse en korte penseelstreken, met subtiele kleuraccenten, het drukke en stadse leven weergeven. Daarnaast heeft hij ook veel strandscènes en portretten gemaakt. Werk van Isaac Israels is te zien in vrijwel alle Nederlandse musea. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Rechts: Isaac Israëls schildert op de boulevard van Scheveningen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Isaac Lazarus Israëls op Wikipedia
Isaäc Israels
Isaac Israëls op boulevard
Jonkvrouwe Jacqueline Sandberg
Jacqueline Philippine Sandberg