Isaac Lazarus Israëls (1865-1934)
Ruiter te paard op de boulevard van Scheveningen. Het gebouwtje rechts is het kantoor en toegangsgebouw van het Luxe Bad in Scheveningen. Het gebouwtje lag tegenover de Palacestraat op de boulevard en ten noorden van het Wandelhoofd Wilhelmina, dat recht tegenover het Kurhaus lag. De nieuwe Pier, die in 1961 werd geopend, is noordelijker in gebouwd. (Coll. Galerie Art Dumay, Nuenen)
 
Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) (Amsterdam, 3 februari 1865 ů Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen.
De vader van Isaac Israels, Jozef Israels, en andere schilders van de eerste generatie van de Haagse School, schilderden veelal het oude Scheveningen van de vissers. Isaac Israels voelde zich echter meer aangetrokken tot de weergave van 'het moderne, mondaine leven'. Isaac Israels woonde en werkte dan ook het liefst in grote steden, waaronder Amsterdam, Parijs, Den Haag en Londen. Hij werd en wordt beschouwd als één der belangrijkste Nederlandse impressionisten. Prachtig kon hij in een aantal losse en korte penseelstreken, met subtiele kleuraccenten, het drukke en stadse leven weergeven. Daarnaast heeft hij ook veel strandscènes en portretten gemaakt. Werk van Isaac Israels is te zien in vrijwel alle Nederlandse musea. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
Links: Isaac Israëls schildert op de boulevard van Scheveningen. Rechts het kantoor en toegangsgebouw van het Luxe Bad Scheveningen rond 1900. (Link en rechts Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
Zicht op het toegangsgebouwtje van het Luxe Bad in Scheveningen met op de achtergrond het Wandelhoofd Wilhelmina. (Particulier bezit)
 
Bronnen:
Isaac Lazarus Israëls op Wikipedia
Isaäc Israels
Isaac Israëls op boulevard
Ruiter te paard op de boulevard
Kantoortje van het Luxe Bad