Anneloes Groot (geb. 1955)
De Nederlandse kunstenares Anneloes Groot (1955) schilderde in de zomer van 2011 dit panorama van de kust van Scheveningen. Het was een bijzondere ervaring.
"In de zomer van 2009 was ik in Domburg bij het internationale schilderfestival waarbij de eerste schilderijen van de kust van zeeland aan land werden gebracht door toenmalig premier Balkenende..
Voor mij was dit schilderij een proef of ik wel zeebenen had en dat viel vies tegen, zonder pilletjes lukt het niet, wist ik toen.
Dit eerste schilderij is dan ook met zeeziekte gemaakt. Het formaat had ik op minder dan de helft van de xxl art schilderijen gehouden om ook qua tijd de inspanning voor een groot doek te kunnen inschatten de techniek voor de xxl formaten is dan ook gedurfder dan mijn werk op klein formaat meer verf en grotere kwast en ipv fijne penselen. Ook de beweging van het schip voor anker die met de getijden en stroming meedraaid is een te confronteren moeilijkheids graad.
Mooie ervaring die ik zeker nodig had om de volgende dag met windkracht 6.5 het grote doek van 2,5 meter mocht schilderen van de duindorp zijde van scheveningen
met een pilletje tegen zeeziekte.
 
Anneloes Groot (1955) is sinds 1979 zelfstandig beeldend Kunstenaar. Ze heeft haar diploma aan de KABK behaald voor de vakken Tekenen en Textiel. Daarna heeft ze zich verder bekwaamd met 1 jaar vrije academie,1 jaar stedenbouw en 1 jaar micromilieu.
Als kunstschilder is ze gestart als BKR-kunstenaar waar ze naast BKR-werk ook muurschilderingen, portretten, sieraden en keramiek maakte.
Anneloes haalt haar inspiratie uit haar omgeving. Ze is gefascineerd door muziek, scheepvaart, architectuur en natuur. Deze onderwerpen komen terug in haar werk. In de periode 1990 ó 2000 heeft ze geprobeerd beweging vast te leggen. Tijdens deze periode schilderde zij onder meer paarden, jazz-muzikanten, een piano- en een vioolbouwer in hun atelier.
Zelf typeerd zij haar werk als volgt: "Door mijn betrokkenheid met de omgeving veelal realistisch, figuratief, herkenbaar, gecompliceerde detailtekening, perspectivisch sterk onderlegde vlotte schetsen. Uitgaande van de schaduw komen de vormen door middel van nuances (licht) naar voren." Ze werkt op locatie. Dit zie je terug in haar werken.
Ook werk ze in opdracht van onder andere het Gemeente Archief en voor de Dienst Stedelijke
Ontwikkeling van de Gemeente Den Haag. Ook bouwbedrijven en woningbouwverenigingen geven teken en schilderopdrachten met betrekking tot bouwfase sloop dan wel nieuwbouw van hun projecten.
Na 2000 kreeg ze in Scheveningen een eigen galerie en atelier. Anneloes heeft heel veel ideeën en ze weet de mensen te vinden die deze oppikken en uitwerken. Zo stond zij aan de basis van 100 jaar schilderkunst op Scheveningen; 100 jaar Schevenigen Haven en ook KunstPost Mariahoeve vindt haar oorsprong in haar ideeën.
Anneloes vindt het belangrijk dat jongeren een vak te leren. Dit vindt ze een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Als docent binnen verschillende organisaties en instellingen draagt ze hieraan haar steentje bij.
 
Bronnen:
Website Anneloes Groot
Anneloes Groot
Foto afbeelding: Anneloes Groot