Anneloes Groot (geb. 1955)
Schepen op de scheepshelling in Scheveningen, 1983.
 
Anneloes Groot (1955) is sinds 1979 zelfstandig beeldend Kunstenaar. Ze heeft haar diploma aan de KABK behaald voor de vakken Tekenen en Textiel. Daarna heeft ze zich verder bekwaamd met 1 jaar vrije academie,1 jaar stedenbouw en 1 jaar micromilieu.
Als kunstschilder is ze gestart als BKR-kunstenaar waar ze naast BKR-werk ook muurschilderingen, portretten, sieraden en keramiek maakte.
Anneloes haalt haar inspiratie uit haar omgeving. Ze is gefascineerd door muziek, scheepvaart, architectuur en natuur. Deze onderwerpen komen terug in haar werk. In de periode 1990 ó 2000 heeft ze geprobeerd beweging vast te leggen. Tijdens deze periode schilderde zij onder meer paarden, jazz-muzikanten, een piano- en een vioolbouwer in hun atelier.
Zelf typeerd zij haar werk als volgt: "Door mijn betrokkenheid met de omgeving veelal realistisch, figuratief, herkenbaar, gecompliceerde detailtekening, perspectivisch sterk onderlegde vlotte schetsen. Uitgaande van de schaduw komen de vormen door middel van nuances (licht) naar voren." Ze werkt op locatie. Dit zie je terug in haar werken.
Ook werk ze in opdracht van onder andere het Gemeente Archief en voor de Dienst Stedelijke
Ontwikkeling van de Gemeente Den Haag. Ook bouwbedrijven en woningbouwverenigingen geven teken en schilderopdrachten met betrekking tot bouwfase sloop dan wel nieuwbouw van hun projecten.
Na 2000 kreeg ze in Scheveningen een eigen galerie en atelier. Anneloes heeft heel veel ideeën en ze weet de mensen te vinden die deze oppikken en uitwerken. Zo stond zij aan de basis van 100 jaar schilderkunst op Scheveningen; 100 jaar Schevenigen Haven en ook KunstPost Mariahoeve vindt haar oorsprong in haar ideeën.
Anneloes vindt het belangrijk dat jongeren een vak te leren. Dit vindt ze een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Als docent binnen verschillende organisaties en instellingen draagt ze hieraan haar steentje bij.
 
Bronnen:
Website Anneloes Groot
Anneloes Groot
Foto afbeelding: Anneloes Groot