Terug naar Startpagina
Strandschilders 1800-1900
M t/m Z
Jean Baptiste Madou
Willem Mandemaker
W.C. Margadant
Jacob Maris
Willem Maris
Anton Mauve
Walter William May
Wilhelm Mayer-Rhodius
Johan Meijer
Hendrik W. Mesdag
Johannes Mesker
Roelof van der Meulen
Carl Wilhelm Mieling
Jozef Moerenhout
Hugo Mühlig
Wilhelmus Muller
Auguste Henri Musin
Willem Nakken
Johannes Albert Neuhuys
Emil Neumann
Anton Nolthenius de Man
Wijnand Nuyen
Onbekend
Witzel Opdenhoff
Georgius van Os
Pieter van Os
Nicolaas Penning
Jan Willem Pieneman
Evert Pieters
Edouard Pingret
Ary Pleysier
Prenten van Scheveningen
Robert Pritchett
Roelof Raar
Charles Rochussen
Willem Roelofs
Nicolaas Roosenboom
Pieter Roosing
Philip Sadée
H. vd Sande Bakhuyzen
Andreas Schelfhout
Gerrit Scheurleer
Petrus Schiedges jr.
Petrus Schiedges sr.
Gustav Schönleber
Johannes Schotel
Leonardus Schweickhardt
Willem van Senus
Ferdinand Carl Sierig
Dirk Sluyter
Jan Smits
George Stanfield
Alfred Stannard
Alfred Stevens
Jan Striening
John Syer
Abraham Teerlink
Jan Baptist Tetar van Elven
Willem Tholen
Hans Thoma
Willem Troost
Arnoldus Cornelis Verhees
Petrus Vertin
Elchanon Verveer
Mauritz Verveer
Salomon Verveer
Reinier Vinkeles
Willem Wagner
Johannes Walter
James Webb
Hendrik Weissenbruch
Adrianus Wilbers
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

Onbekende tekenaars en schilders van Scheveningen in de 19e eeuw
 
Gezigt op de kerk. Kleurensteendruk ca 1880. Gezigt op de kerk met links en rechts wat huizen en op de voorgrond groepjes mensen en wat dieren. Voor de kerk rijden twee paardentrams in de richting van de Wassenaarsestraat. Voor een grote afbeelding klik op de prent. (Bron: Dutchbooks.nl)
De Keizerstraat gezien vanaf de dijk bij de zee. Links een deel van de Oude Kerk, ca.1860. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
De Keizerstraat. Kleurensteendruk ca 1880. Gezicht in de Keizerstraat met op de voorgrond groepjes pratende mensen en op de achtergrond de kerk. Met paardentram. Voor een grote afbeelding klik op de prent. (Bron: Dutchbooks.nl)
De prent wordt genoemd: Scheveningen Beach with the "von Wied" Pavillion en in de beschrijving staat: "Een blik langs de kust naar het noorden van Scheveningen. Op het schilderij zijn mensen en vissersboten te zien en enkele badhokjes tussen de twee trappen naar het strand.Op het duin staat het Paviljoen von Wied, dat 18 november 1827 op feestelijke wijze werd betrokken. Links onder in beeld halen mensen met emmers water uit de zee. De emmers worden geleegd in een teil bij de paal".
Het gebouw op de prent is niet het Paviljoen Von Wied, maar het eerste Stedelijk Badhuis, dat in mei 1828 werd geopend. Dat verklaard ook de badhuisjes tussen de trappen en het zeewater halen voor de badgasten in het badhuis. Voor een grote afbeelding klik op de prent. (Bron: Antiquarianquist.com)
Volksfeest op Scheveningen ter ere van de verjaardag van Napoleon in 1811. Voor een grote afbeelding klik op het aquarel. Op het duin is in het midden de seininrichting getekend. Deze Têllégraaf of Ceijnpaal werd in 1799 op het hoogste duin geplaatst, dat daardoor de naam Seinpostduin krijgt. Naast het seintoestel stond het zomerverblijf Nieuw Soetenburg. Onder de Oude Kerk is het dak van het Kalhuis getekend en rechts het Heerenlogement. Voor een grote afbeelding klik op de prent. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
Zicht op Scheveningen. Litho getiteld 'Het strand/ Bords de Mer Scheveninque' door onbekende maker, niet gedateerd, ca. 1850-1900. (Coll. Maritiemdigitaal.nl)
Het dorp Scheveningen. Ingekleurde gravure getiteld 't Dorp Schevelingen' door onbekende maker, niet gedateerd, ca. 1850. (Coll. Maritiemdigitaal.nl)
Strand Scheveningen. Ingekleurde litho getiteld 'Het strand/ Bords de Mer' door onbekende maker, niet gedateerd, ca. 1850-1900. (Coll. Maritiemdigitaal.nl)
Rand van de zee. Ingekleurde ets getiteld 'Bords de Mer (A Scheveninque)' door onbekende maker, datering ca. 1850-1900. (Coll. Maritiemdigitaal.nl)
Scheveningen van de duinen gezien. Getoonde en met de hand bijgekleurde steendruk zonder naam. Op de achtergrond het dorp Scheveningen met de Oude Kerk en op de voorgrond de koepel van dominee Faassen de Heer. (Bron: Dutchbooks.nl)
Rade de Scheveningen. Getoonde steendruk zonder enige naam, ca 1840? Gezicht over het strand zuidwaards met links achter de duinen enkele daken en de kerktoren. Aan het strand enkele visserschepen, op de voorgrond onder andere visvrouwen en een hondenkar. (Bron: Dutchbooks.nl)
Strandgezigt. Kleurensteendruk ca 1880. Gezicht op het strand met huisjes, tenten en strandwagens op de achtergrond de scheveningsche vissersvloot. Op de voorgrond mensen en duinen. (Bron: Dutchbooks.nl)
Op het zand van Scheveningen, Holland. Houtgravure uit de Illustrated London News, 1868. Het lijkt erop. dat het strand van Scheveningen in die tijd heel erg populair was. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding) (Bron: Dutchbooks.nl)
Molen de Vriendschap van een onbekende schilder met links op de achtergrond het Paviljoen Von Wied en de contouren van het Stedelijk Badhuis. Het schilderij is in het bezit van Muzee Scheveningen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding) (Coll. Muzee, Scheveningen)
Vissersboten worden uitgeladen in Scheveningen. De zwaarden van de pinken zijn naar voren getekend. Veel figuren op het strand op 30 augustus 1843. (Coll. Royal Museums Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Vissersboten op de kust van Scheveningen worden gereed gemaakt om uit te varen. De zwaarden zijn naar voren getekend. De wind is Noord-West op 19 augustus 1843. (Coll. Royal Museums Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Vijf pinken op het strand met figuren die aan het werk zijn. Van een boot is de mast omlaag gehaald en een klein schip met het zwaard naar voren en een man die aan de zijkant van het schip werkt. In de voorgrond liggen ankers en staat een hond op 19 augustus 1843. (Coll. Royal Museums Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Omroeper Scheveningen, 1873. Het gebouw rechts achter moet de Anthonius Abtkerk zijn. (Bron: Ebay.ca)
Houtgravure van het strand van Scheveningen uit 1877. (Bron: Ebay.ca). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Gezigt op de kerk
De Keizerstraat vanaf zee gezien
De Keizerstraat vanaf Prins Willemstraat
Paviljoen Von Wied
Volksfeest op Scheveningen
Zicht op Scheveningen
Het dorp Scheveningen
Strand Scheveningen
Rand van de zee
Scheveningen van de duinen gezien
Rade de Scheveningen
Strandgezigt
Op het zand van Scheveningen
Molen de Vriendschap van een onbekende schilder
Vissersboten worden uitgeladen in Scheveningen
Vissersboten op de kust van Scheveningen
Vijf pinken op het strand
Omroeper Scheveningen
Houtgravure van het strand van Scheveningen