Terug naar Startpagina
Strandschilders 1900-2000
M t/m Z
Marinus van der Maarel
Jan Mankes
Johan van Mastenbroek
Oskar Matthes
Han van Meegeren
Ronnie Meerts
P. Meinardus
Ber Mengels
Maarten Meuldijk
Louis Meys
John Michaux
Rein Miedema
Willem Minderman
Evert Moll
Henk Munnik
Gerhard Munthe
C.C. van Niekerk
Dirk Hidde Nijland
Cor Noltee
Gerrit Nooij
Onbekend
Tames Oud
Willem Paerels
Gerard Jan Palthe
Piet Polderman
Hendrik Raab
Heinrich Rasch
Charles P. Reiffel
Paul Renard
Eugene Rensburg
Dirk van Rijn
Jacob Ritsema
Hubert Ritzenhofen
John Sargent
Johan Scherrewitz
Pieter Schipperus
Jules Schmalzigaug
Schoolplaten
Anthonie Schotel
Chris Schut
Henri Seghers
Ludovicus en Adrianus Simons
Willy Sluiter
Frans Smeers
Hobbe Smith
Chris Soer
Leonid Sologoub
Andreas Sommer
Georg Sommer
Louis Soonius
Peter Sterkenburg
Jacob Taanman
Ab Toetenel
Victor J. Trip
Hendrick Vader
Ben Viegers
Jaap Visser
Johanna Vreede-Mulder
Martin Waning
Arie Wassenburg
Bertram Weihs
Gerard Wensma
Arie Westmaas
Hein Wilzen
Philip Zilcken
Adrianus Zwart
Willem de Zwart
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

Charles Louis Philippe (Philip) Zilcken (1857-1930)
Philip Zilcken was een kunstcriticus, kopiist, publicist, schilder, tekenaar, reproductiegraficus, fotograaf, graveur, lithograaf, kunstenaarsbiograaf, etser. Geboren: 20 april 1857, Den Haag. Gestorven: 3 oktober 1930.
Hijk tekende en schilderde met losse toets stillevens, landschappen en stadsgezichten, veelal geïnspireerd door zijn reizen naar Frankrijk, Italië en Egypte. Hij is tevens bekend om zijn etsen naar werken van schilders van de Haagse School. Schreef voor Elsevier's Maandschrift over kunst. Lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam en Pulchri Studio te Den Haag. (Bron: Polak-gallery.nl)
Philip Zilcken maakte etsen van schilderijen van Hendrik Willem Mesdag. In dit geval naar een schilderij rechts van binnenvallende schepen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp) en rechts (Coll. Dordrechts Museum, Dordrecht)
Rechts het schilderij: Terug van de visvangst van Hendrik Willem Mesdag en links de ets van Philip Zilcken. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp) en rechts (Bron: Galeries.nl)
Links de ets: Vroege morgen van Zilcken en rechts het schilderij van Mesdag. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp) en rechts (Coll. Mark Smit Kunsthandel, Ommen)
In de winter werden bomschuiten opgekalefaterd. Links de ets Kalefateren van Zilcken en rechts het schilderij van Mesdag. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp) en rechts (Bron:Scheveningen-duindorp.nl)
In de winter van 1891 lagen de ijsschotsen hoog op het strand van Scheveningen. Rechts het schilderij van Mesdag en links de ets van Zilcken. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp) en rechts (Bron: Scheveningen-fotos.nl)
Links de ets: Zonsondergang en rechts: Schemering van Philip Zilcken. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links en rechts (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp)
Links de ets: Stormweder met op de achtergrond de vuurtoren van Scheveningen en rechts: Voor anker van Zilcken. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). Links en rechts (Coll. Kunsthandel Ronald Jansen, Weesp)
De ijsdam op het strand te Scheveningen, 1891. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
De ijsdam op het strand te Scheveningen, 1891. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
De ijsdam op het strand te Scheveningen, 1891. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
De ijsdam op het strand te Scheveningen, 1891. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Philip Zilcken