Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Pieter Pietersz de Molijn
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Paul of Paulus Bril (1554-1626)
 
Paul Bril (Antwerpen, 1554[1] — Rome, 7 oktober 1626) was een Vlaams kunstschilder van landschappen uit de barokperiode. Paul Bril ging aanvankelijk bij zijn vader Matthijs Bril in de leer. Hij zette zijn opleiding voort in Antwerpen bij Damiaen Wortelmans, en trok rond 1575 naar het buitenland. Na enige tijd in Lyon te hebben doorgebracht reisde hij aan het eind van de jaren 1570 door naar Rome, waar hij in het atelier van zijn oudere broer Matthijs Bril (1550-1583) ging werken. Hij schijnt in die tijd grote vorderingen te hebben gemaakt en zich sterk in Rome te hebben geïntegreerd. Hij werd lid van de Accademia di San Luca en van de kunstenaarsgroep Virtuosi al Pantheon. In 1592 trad hij in het huwelijk. Evenals zijn broer kreeg Paul Bril opdrachten van de pausen Gregorius XIII, Sixtus V, Clemens VIII en Paulus V. Hij stierf in Rome.
 
Het huis links is een herberg of pleisterplaats voor reizigers. Drie paarden trekken de huifkar. Een man en een vrouw zitten op de bok. De vrouw met een kind op schoot. De vrouw bij de twee mannen te paard geeft wijn of bier uit de kruik in haar hand. Het tafereel doet denken aan het platteland van Vlaanderen, waar Bril tot 1575 woonde. Daarna vertrok hij naar Rome waar hij ook is overleden. Het schilderij staat bekend als Paesaggio ofwel Landschap van Paul Bril. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
In de huifkar in Italië die door zes paarden wordt getrokken moeten wel hooggeplaatste personen zitten. Op de bok zit een man met een musket en achter de huifkar rennen een man met een musket en een ander met een zwaard in de hand. Het is een bijzonder huifkar met voorwielen, die wendbaar zijn. Aan de kant van de weg nemen de boeren hun hoofddeksel af voor de belangrijke personen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
De huifkar heeft op de achterkant waarschijnlijk gebeeldhouwde koppjes, die ook voorkwamen in de middeleeuwen en goed zichtbaar zijn op de onderstaande reiswagen voor koninklijke vrouwen uit 1325-1335. Het fresco is te zien in de Torro dei Venti in Vaticaanstad, Rome.
Paul Bril kreeg, evenals zijn broer, opdrachten voor het schilderen van fresco's in de paleizen van paus Gregorius XIII en ook andere vooraanstaande Romeinen schakelden hem in voor de decoratie van hun paleizen. Ook Sixtus V, Clemens VIII en Paulus V deden een beroep op zijn deskundigheid. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Reizigers trekken met een huifkar over de heuvel. De voerman gebruikt zijn zweep om de paarden hard te laten werken. In de verte is een stellage te zien waaraan misdadigers werden opgehangen. Het lijkt of een misdadiger is opgehangen. Naast de stellage is een wiel op een paal getekend, waarop de lijken werden tentoongesteld. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Paul of Paulus Bril op Wikipedia
Huifkar op het platteland
Zicht op Bracciano
Landschap met Romeinse Ruïnes
Landschap met reizigers in de buurt van Rome (1606)