Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Pieter Jansz. Post (1608-1669)
 
Pieter Jansz. Post (gedoopt 1 mei 1608 in Haarlem en begraven 2 mei 1669 in Den Haag) was een Nederlandse architect, schilder en drukker. Post was een zoon van een glas-in-lood schilder en de oudere broer van de schilder Frans Post. Hij werd in 1623 als leerling bij het Haarlemsche St. Lucasgild ingeschreven en ontving waarschijnlijk onderwijs in de bouwkunst van Lieven de Key en Jacob van Campen, die beiden toen te Haarlem woonden. In 1633 vinden wij Post in den Haag, waar hij de uitvoering leidt der paleizen, die Johan Maurits van Nassau en Constantijn Huygens naar ontwerpen van Jacob van Campen laten bouwen. Samen met Jacob van Campen ontwierp Peiter Post het Mauritshuis in Den Haag.
 
Overval op een legerkonvooi
Niet alleen burgers maakten gebruik van de huifkar. Ook het leger was voor het transport van goederen aangewezen op de huifkar. Links rijden de overvallers in op de soldaten, die zich met lansen en musketten verdedigen. Voor de huifkar in het midden zijn 3 paarden aangespannen. Het voorste paard wordt aangestuurd, terwijl de twee achterste paarden het trekwerk doen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Soldaten plunderen een dorp
Vaak kregen de huursoldaten van elkaar bestrijdende legers hun soldij niet of te laat. Dan werden huifkar konvooien beroofd of dorpen geplunderd. Op de voorgrond, bij de dorpsput, laden de soldaten boerenwagens vol met gestolen goederen. Op de achtergrond staat in het midden een huifkar. Het huis bij de kerk is waarschijnlijk het huis van de pastoor, dat door de plunderaars in brand is gestoken. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen
Pieter Post op Wikipedia
Het Geheugen van Nederland
Inghist.com
Artnet