Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Huifkarren geschilderd door Frans de Momper (1603-1660)
 
Frans de Momper was een schilder en tekenaar en een neef van Joos de Momper de Jonge. In 1629 werd hij meester in het Sint Lucasgilde in Antwerpen. Hij vertrok naar de noordelijke Nederlanden en werkte aanvankelijk in Den Haag. In 1647 was hij in Haarlem en in het daaropvolgende jaar in Amsterdam, waar hij trouwde. In 1650 keerde hij terug naar Antwerpen, waar hij veel monochrome landschappen schilderde in de stijl van Jan van Goyen. Frans de Momper schilderde vooral panoramische landschappen, gestoffeerd met gebouwen en personen. Hij schildrde graag winterlandschappen. De stijlkenmerken in deze schilderijen bouwen voort op het succes van Paul Bril en Jan Brueghel de Oude.
 
Een gezicht op Breda met rechts een huifkar, die het beeld uitrijdt. 17e-eeuwse soldaten spelen een kegelspel vóór (vermoedelijk) het toenmalige kasteeltje Den Emer in de Haagse Beemden. Goed herkenbaar zijn de Grote en de Markendaalse Kerk (aan de Haven). De Mark is wat minder duidelijk in het schilderij aanwezig. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Een gezicht op Breda met de Grote Kerk in het midden en rechts de Grote Markt. In het midden is een bevroren kanaal te zien. Het ijs is waarschijnlijk nog niet dik genoeg. Rechts rijdt een huifkar langs de laan met bomen aan de markt. Op de voorgrond rijden twee ruiters te paard met ernaast een bedelende jongen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Frans de Momper heeft veel winterlandschappen geschilderd. Hij decoreerde zijn landschappen aan met gebouwen en figuren. Langs deze landweg naar Antwerpen schilderde hij een aantal luxueuse villa's, die ook in de 21ste eeuw nog heel modern lijken. Vooral de eerste villa heeft een heel modern uiterlijk met het twee en drie verdiepingen lopende schuine dak. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Het moet een mooie zomeravond zijn geweest. Op de voorgrond wandelt een voornaam echtpaar met hun hond. Rechts van het midden zoent een boerenzoon een meisje. Ernaast staat een jongen die naar hen wijst, terwijl rechts bij de boom een gezelschap ook naar het paartje wijst. Een gezelschap mannen en vrouwen maakt een rondedans om de boom, terwijl op de achtergrond een misdadiger aan de galg hangt te bungelen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Paul of Paulus Bril op Wikipedia
Huifkar op het platteland
Zicht op Bracciano
Landschap met Romeinse Ruïnes
Landschap met reizigers in de buurt van Rome (1606)