Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Pieter Pietersz de Molijn
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Pieter Bruegel de Oude (1525 - 1569)
 
Pieter Bruegel de Oude (Breda of Bree (onzeker), circa 1525 - 9 september 1569) was een Brabantse kunstschilder. Hij was de vader van Pieter Brueghel de Jonge en van Jan Brueghel de Oude. Men denkt dat Brueghel dichtbij het huidige Bree in Belgisch-Limburg (vroeger Brede, Brida, Breda genoemd) geboren is. Het is ook mogelijk dat hij in Breda in Nederlands Noord-Brabant geboren is.
De naam van Bruegel wordt ook vaak geschreven als Brueghel, zoals ook zijn beroemde zoons en kleinzoon heten. De schrijfwijze zonder H werd door Pieter Bruegel van 1559 tot zijn dood gebruikt. Zijn bijnamen zijn Boeren-Bruegel, Vieze Bruegel en Peer den Drol.
 
Schaatsers bij de Sint Jorispoort in Antwerpen. De tekening is gemaakt met pen en bruine inkt en gesigneerd met brueghel 155? Waarschijlijk 1553. De tekening is in particulier bezit in New York.
Een huifkar staat stil op de brug en een reiziger kijkt onder de huif door naar het schaatstafereel. Bij de boom staan mannen te wijzen en te lachen naar een vrouw, die is gevallen en waarvan de blote kont te zien is. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Pagus Nemorosus= Dorp in een bos. Een huifkar rijdt door een waterpoel in het midden van een dorp in het bos. De huifkar wordt begeleid door mannen, waarvan enkele in soldaten-kleding. In het midden groet iemand de voorbijtrekkende reizigers. Achter hem staan enkele stenen gebouwen en een kerktoren steekt boven de bomen uit. Links verdwijnt een huifkar in de verte tussen de bomen het bos in. Boven de bomen is in de verte een stad te zien aan de oevers van een rivier of aan zee. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Plaustrum Belgicum = Belgische wagen / huifkar. Links op de voorgrond graast een groep schapen en rechts is een bosje bomen getekend. Een boer met mand aan de arm loopt achter de huifkar ofwel een Belgische wagen, die over een landweg rijdt langs een kruis in de richting van een stadje in de vallei. Het stadje wordt begrensd door rivieren, die in het midden samenstromen in een lagune. Spitse bergtoppen liggen aan beide kanten van de lagune. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Kermis van Hoboeken. Pieter Breughel de Oude zorgde voor een tekening van de kermis van Hoboken. Links op de voorgrond schieten boogschutters naar een doel aan de overkant van de ets. In de kerk was het hoofdaltaar toegewijd aan Sint-Sebastiaan, (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
De kermis van Pier den Drol. "Die boeren verblijen hun in sulcken feesten, Te dansen, springhen en dronckendrincken als beesten. Sij moeten die kermissen onderhouwen, al souwen sij vasten en sterven van kauwen." Dit is het onderschrift van de beroemde tekening van Pieter Bruegel de Oude van de beruchte kermis van Hoboken die we vooral in spiegelbeeld kennen dankzij de gravure van Frans Hogenberg. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
De Volkstelling in Bethlehem. Gesigneerd onder rechts: Bruegel 1566. Misschien inspireerde Bruegel zich op de sneeuwlandschappen die hij zag in Getijdenboeken. Hij is in elk geval de eerste die dit thema tot vijf maal toe hanteerde. In zijn kielzog werd het sneeuwtafereel een immens succes. Van Bruegels Volkstelling  alleen al zijn 14 kopieën bekend.
 
Bronnen:
Pieter Bruegel de Oude op Wikipedia
Pieter Bruegel (1525-1569) Schaatsers bij St. Jorispoort in Antwerpen
Pagus Nemerosus
Plaustrum Belgicum
Kermesse at Hoboken
Hoboken blogt 875
Pieter Bruegel de Oude. Volkstelling op Wikipedia