Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Jan Havickszoon Steen (1625 - 1679)
 
Jan Havickszoon Steen (Leiden, 1625 of 1626 aldaar, begraven 23 februari 1679) was een kunstschilder uit Nederland in de 17e eeuw, de tijd van de Nederlandse Barokke schilderkunst. Zijn werk is van ongelijke kwaliteit, maar mensenkennis, humor en uitbundig kleurgebruik zijn belangrijke kenmerken van zijn werk.
 
Boerenkermis 1668/70. Op deze boerenkermis laat Jan Steen zien hoe boeren zich te buiten gaan aan drank en andere zaken. Rechts op de voorgrond zit een groepje mensen te roken en te drinken. Links wordt een man dronken afgevoerd, daarachter ligt een boerenzoon beneveld te slapen. Een varken, dat in het algemeen wordt geassocieerd met gulzigheid en dronkenschap, wroet in zijn braaksel. In het midden van het schilderij wordt muziek gemaakt en voert een man, al dansend, een vrouw mee naar binnen zijn bedoelingen mogen duidelijk zijn. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Dorpskermis 1650-1655. In de verte rijdt een huifkar voorbij een boerderij. De passagiers hebben feest gevierd en gaan naar huis. Voor een groot doek en op een hoog podium staan toneelspelers. Het gezelschap heeft een aap meegebracht, die boven op een paal zit. Het publiek luister en kijkt aandachtig naar de voorstelling. Bij de tent op de voorgrond staat een dronken echtpaar en op de grond zit een laveloos stel uit te rusten. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Paardenmarkt in Valkenburg. De jaarlijkse paardenmarkt in Valkenburg bij Leiden is al eeuwenlang een traditie. De allereerste paardenmarkt heeft waarschijnlijk rond het jaar 837 plaatsgevonden, na de bouw van het eerste Christelijke kerkje (kapel) in Valkenburg. Maar de allereerste aanwijzingen van een paardenmarkt gaan zelfs terug tot in de Romeinse tijd. Verspreid op het marktterrein heeft Jan Steen vier huifkarren geschilderd, waarmee bezoekers naar de markt zijn gekomen. Het lijkt erop, dat links op de voorgrond enkele mannen aan het dobbelen zijn. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen
Jan Steen op Wikipedia