Terug naar Startpagina
Strandschilders 1800-1900
A t/m L
Betzy Akersloot-Berg
Andreas Achenbach
Carl Ahrendts
M.A. van Aken
Johannes Akkeringa
Floris Arntzenius
David Adolf Artz
Pieter Barbiers
Nicolaas Baur
Richard Beavis
Albertus van Beest
Alexander Beggrov
Valentijn Bing
Christoffel Bisschop
Joseph Bles
Johann Bleuler
Bernardus Blommers
Gregor von Bochmann
Alexandre Boëns
Cornelis Bogerts
Alexey Bogolyubov
Elias van Bommel
William Bond
Maurice Bonvoisin
Gerardus Bos
Johannes Bosboom
Eugène Boudin
Henri Bource
George Breitner
Petrus Brouwer
Hendrik van der Burgh
Clerman
Edward Cooke
Abraham Couwenberg
Carel Lodewijk Dake
H.J. Dekker
Johannes Destrée
Willem van Deventer
Cornelis Dommelshuizen
Désiré Donny
Christiaan Dreibholtz
Jacobus Eeckhout
Otto Eerelman
Karel Victor Ensinck
Jan van Essen
Paul Gabriël
E. Gacon
Vincent van Gogh
Hendrik Greeven
Jean-Antoine de Gudin
Remigius van Haanen
Werner Haasloop
Thomas Bush Hardy
Joseph Hartogensis
Edwin Hayes
Alfred Herbert
Hermann Herzog
Adrianus Hilleveld
Jacobus en Eduard Hilverdink
Sigismond Himely
George Hoffman
Jan Pieter Holswilder
Willem Hoogkamer
Johannes Hoppenbrouwers
Bartholomeus van Hove
Otto von der Howen
Edith Hume
E. Huygens
Eugène Isabey
Jozef Israels
Johan Janssens
Pieter de Josselin de Jong
Frederik Kaemmerer
Jan Kamphuijsen
Herman ten Kate
Mari ten Kate
Johannes ten Kate
George Lourens Kiers
Lodewijk Kleijn
Johannes Koekoek
Everhardus Koster
Jan Kruseman
Carel Last
Hendrik Last
Charles Leickert
Max Liebermann
Wilhelmus van Liefland
Pieter van Loon
Petrus Lutgers
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

Edward William Cooke (1811-1880)
Edward William Cooke was een Britse schilder en tuinier. Cooke werd geboren in London. Zijn vader en zijn oom William Bernard Cooke waren beiden bekende graveurs en Cooke werd opgevoed in hun grote artistieke vriendenkring. Cooke was al vroeg een geschoolde graveur en had veel belangstelling voor marine onderwerpen. Hij profiteerde van de adviezen van Clarkson Standfield en David Roberts. In 1833 begon Cooke met olieverf schilderijen en nam lessen bij James Stark. Hij ging op reis en werd een groot bewonderaar van de Nederlandse zeeschilders bij een bezoek aan Holland in 1837. De volgende 23 jaar kwam hij regelmatig terug en bestudeerde de kustlandschappen en licht, evenals de werken van de Oude Hollandse meesters. Dit resulteerde onder andere in het schilderij 'Beaching a Pink at Scheveningen' dat hij in 1855 tentoonstelde in de Royal Academy, waarvan hij lid was sinds 1851. (Bron: Wikipedia.org)
 
 
Scheveningse pinken op het strand, 1860. De vis is uitgeladen en naast de achterste pink staan mannen en vrouwen bij de visafslag. Het net van de achterste pink hangen in de mast. De netten van de voorste pink zijn met de nettenwagen rechts, opgehaald. In de verte zijn de vuurtoren, de toren van de Oude Kerk van Scheveningen en de theekoepel van dominee Faassen de Heer, te zien. Op een grote afbeelding zijn zelfs de contouren van het Stedelijk Badhuis te zien. (Coll. City of LondonCorporation). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Een pink met gehesen zeilen op het strand van Scheveningen, 1863. De tekening lijkt veel op het schilderij van het Scheveningse strand uit 1860. Maar op de tekening helt de mast iets over en bollen het grootzeil en de fok meer, waardoor de wind beter zichtbaar wordt. (Coll. Royal Museums Greenwich, London). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Scheveningse pinken op het strand met vissers, die de vangst van de dag uitladen. Voor een grote afbeelding klik op het schilderij. (Coll. Christies.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Een Noordzee storm voor de kust van Scheveningen, 1855. Geïnspireerd door de Nederlandse zeeschilders wilde Edward William Cooke scènes van Hollandse en Nederlandse stranden schilderen. Hij gaf dit werk de ondertitel: 'Schevelingse vissers slepen de pink uit de branding'. Zoals ook de vroegere Hollandse meesters schilderde hij als herkenningspunt de toren van de 'Oude Kerk' van Scheveningen. (Coll. Royal Museums Greenwich, London). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Ruwe zee met Schevelingse pink die uitvaart. Gesigneerd met E.W. Cooke rechts onder en gedateerd 1866. Op de achtersteven staat 'VAN KOOK 1866'. Links loopt een man met het anker op zijn rechter schouder en de lijn in zijn linkerhand naar de pink. Op de pink hijsen 5 vissers het grootzeil en de fok. De vloot vaart uit. Links zijn in de verte de contouren te zien van de 'Oude Kerk' van Scheveningen. (Coll. Bonhams.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Scheveningse pinken voor de kust van Yarmouth, 1864. (Coll. Royal Academy of Arts). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
De vis wordt van boord gehaald en naar het strand gebracht. (Coll. Christies.com)
Het strand van Scheveningen bij eb, 1872. Zeegezicht bij eb op het strand van Scheveningen. Een grote bomschuit met een Hollandse wimpel in de mast ligt op het strand terwijl golven er om heen klotsen. Verdeer op zee zijn meer zeilboten te zien met zeilen die bollen in de wind. Op de voorgrond loopt een man met een mand op zijn schouders naar de grote boot, terwijl een een kleine hond met hem meeloopt. Rechts dragen enkele figuren manden van de boot naar het strand. De ankers van het schip liggen in het zand vast. De lucht is gevuld met donkere wolken. (Coll. Manchester City Galleries, UK)
Pinken komen aan op het strand van Scheveningen. Een visser loopt met een anker op zijn nek om de boot in het zand te verankeren. (Coll. Bonhams.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
De vis wordt op het strand van Scheveningen gebracht. Mannen en vrouwen staan bij de visafslag. (Coll. Sothebys.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
De Scheveningse pink wordt gestut. De netten hangen te drogen in de mast. (Coll. Bonhams.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Pinken liggen op het strand en worden uitgeladen, 1858. De netten hangen te drogen in de mast. (Coll. Christies.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Aan de zuidzijde van Scheveningen liggen pinken op het strand, waar de vis wordt verhandeld bij de visafslag. In de verte zijn de toren van de Oude Kerk van Scheveningen en de theekopel van dominee Faassen de Heer te zien. (Coll. Christies.com)
De visafslag op het strand van Scheveningen. Op de voorgrond is de vis verhandeld, Visverkoopsters hebben manden met vis op het hoofd, terwijl een vissersman een mand op de rug draagt. (Coll. Royal Holloway, University of London). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Scheveningse pinken zijn teruggekomen van de vangst en op het strand wordt de vis verhandeld. (Coll. BBC.co.uk). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Ook dit schilderij wordt toegeschreven aan Edward William Cooke. Links zijn de gebouwen te zien van het Stedelijk Badhuis en Hotel Garni (het latere Grand Hotel) In de verte zijn de contouren te zien van het Paviljoen Von Wied en de toren van de Oude Kerk van Scheveningen. (Coll. Christies.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Het strand van Scheveningen, 1843. Op het duin heeft Cooke De koepel van Faassen de Heer werd gebouwd in 1835 en de Oude Kerk van Scheveningen. Op de voorgrond wordt de vis verdeeld. (Coll. Manson & Woods Christie, London). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Het strand van Scheveningen. Links op de voorgrond laden schelpenvissers de kar. Rechts zijn twee pinken op het strand getrokken en in de verte zijn vaag de contouren te zien van de Oude Kerk in Scheveningen. (Coll. Bonhams.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Een pink is op het strand getrokken en de vangst wordt uitgeladen. Op de achterkant staat de naam: VAN KOOK. (Coll. Bonhams.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Een Scheveningse pink wordt gereed gemaakt voor vertrek, 1877. De schipper wacht op de vloed. De wind staat gunstig. Rechts in de verte zijn de contouren te zien van de Oude Kerk van Scheveningen. (Bron: WGA.hu). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Een studie van een pink op het strand. (Coll. Bonhams.com). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Vijf pinken op het strand met figuren die aan het werk zijn. Van een boot is de mast omlaag gehaald en een klein schip met het zwaard naar voren en een man die aan de zijkant van het schip werkt. In de voorgrond liggen ankers en staat een hond op 19 augustus 1843. (Coll. Royal Museums Greenwich, UK). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Vissersboten op de kust van Scheveningen worden gereed gemaakt om uit te varen. De zwaarden zijn naar voren getekend. De wind is Noord-West op 19 augustus 1843. (Coll. Royal Museums Greenwich, UK). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Vissersboten worden uitgeladen in Scheveningen. De zwaarden van de pinken zijn naar voren getekend. Veel figuren op het strand op 30 augustus 1843. (Coll. Royal Museums Greenwich, UK). Klik voor een groter formaat op de afbeelding.
Tekening van pinken en de visafslag op het strand van Scheveningen. (Coll. British Museum, London)
 
Bronnen:
Edward William Cooke on Wikipedia
Dutch Pincks at Scheveningen, Holland
Nederlandse pinken op Scheveningen
Dutch pincks beached on the shore at Scheveningen
A North Sea Breeze on the Dutch Coast
Rough Sea with Scheveling pinck getting off shore
Scheveningse pinken voor de kust van Yarmouth
Landing fish, coast of Holland
Het strand van Scheveningen bij eb
De vis wordt uitgeladen op het stand van Scheveningen
On the beach of scheveningen
Pinken drogen hun zeilen en netten op het strand van Scheveningen
A beached fishing vessel unloading its catch
On the sands at Scheveningen
Dutch Pincks, Scheveningen
Scheveningen Beach
Coast Scene with Fishing Boats
On the Beach of Scheveningen
Het strand van Scheveningen
Het strand van Scheveningen
Een pink is op het strand getrokken
Een Scheveningse pink wordt gereed gemaakt voor vertrek
Een studie van een pink op het strand
Vijf pinken op het strand met figuren die aan het werk zijn
Vissersboten op de kust van Scheveningen worden gereed gemaakt
Vissersboten worden uitgeladen in Scheveningen
On the beach at Scheveningen; fishing boats drawn up on the beach