Startpagina website
Boeken over Scheveningen
 
Romans, Thrillers & Verhalen
Het Brakke Water
Deel 1 - Voorspoed
Deel 2 - Verraad
Deel 3 - Verval
Wie de zee liefheeft ...
Opgaand getij
Zoutwaterliefde
De bruid van Scheveningen
Skriebeltje
Wij vissen niet op zondag
Martijntje
Mijn Koninginnetje
Vreemdeling in Scheveningen
Bloed in de branding
Op Scheveningen
In naam van Oranje
 
Impressies van Immetje 1
Impressies van Immetje 2
Zô maer 'n praetje
Praetjes van Immetje
Scheveningse Sprookjes
 
Geschiedenisboeken
Scheveningen tot 1875
Geschiedenis van Scheveningen
Wederopbouwplannen 1945
Vaar Wel Scheveningen !
Gastenteboek
Kurhaus, baken van Scheveningen
Scheveningen tussen twee wereldoorlogen
Vis en Vertier in Scheveningen
Theater aan de kust
Oude voorvallen opnieuw bekeken
Hollandse Stranden
in de Gouden Eeuw
De storm van 1894
Kroniek van Scheveningen
Schilderen en wonen
op Scheveningen
125 jaar Kurhaus
Canon van Scheveningen
Het was op Scheveningen
   


Scheveningen wordt mondain

Scheveningen had vanaf het begin van de negentiende eeuw al wel een badhuis, hotels en andere voorzieningen voor de liefhebbers van het strand en de zee. maar zo heel veel stelde het allemaal nog niet voor. De oprichting van de Maatschappij Zeebad Scheveningen (MZS) op 4 oktober 1883 bracht de zaken in een stroomversnelling. De directie wilde de con- currentie in binnen- en buitenland verslaan door eerst maar eens een luxueus hotel met casino neer te zetten zoals dat in Nederland nog nergens was te vinden: het badhuis ging tegen de vlakte, op de fundamenten verrees het Kurhaus dat precies 125 jaar geleden in gebruik werd genomen. De MZS bouwde daarna ook een boulevard, een wandelpier. winkelgalerijen en gaf de aanzet tot het - wederom -zeer statige Paface-Hotel. Scheveningen werd mondain en kreeg inderdaad de door de MZS zo begeerde reputatie.

Auteur Paul Crefcoeur beschrijft het in deze uitgave. De lezer krijgt een helder inzicht in een periode die voor het ontstaan van de huidige badplaats van cruciaal belang was. Crefcoeur deed uitgebreid onderzoek in archieven in binnen- en buitenland en stelde vast dat de bouwgeschiedenis van het Kurhaus op z'n minst merkwaardig kan heten. Met veel oog voor details doet hij verslag in dit nieuwe deel van de Historische Reeks van Muzee Scheveningen. Gerommel bij de aanbesteding, een personenlift die werkte op waterdruk, de koepelzaal die door zijn vorm een uitstekende akoestiek garandeerde en de bijzon- dere rol van het Berliner Philharmonisches Orchester - het komt allemaal aan de orde. Net als de onhandigheid van het dienstmeisje van de bierbrouwende familie Heineken die in de weer was met een spiritusbrandertje, even niet oplette en daarmee op l september 1886 de brand veroorzaakte die het stedenbouwkundig pronkstuk volledig in de as legde- Dankzij de MZS opende nog geen jaar later een nieuw Kurhaus alweer zijn deuren. De reconstructie door Crefcoeur eindigt in 1902. Dat is niet voor niets. omdat de MZS toen stopte als zelfstandig bedrijf en opging in de veel breder georiënteerde Exploitatie Maatschappij Scheveningen.

Paul Crefcoeur (1950) publiceerde al eerder over Scheveningen. waar hij ruim 35 jaar woont en werkt. Zo schreef hij in 2009 samen met Jan van Pesch de jubileumuitgave 125 jaar Belgisch Park. De ontwikkeling van Nieuw-Scheveningen. wonen tussen bad en strand. Daaruit blijkt hoe bijzonder de band tussen deze woonwijk en de badplaats is geweest.

Scheveningen wordt mondain
125 jaar Kurhaus, kroonjuweel van de Maatschappij Zeebad Scheveningen

Historische reeks No.16 Museum Scheveningen
Schrijver: Paul Crefcoeur
167 pagina's
Formaat: 22 x 14 cm
Uigave: Muzee Scheveningen 2010
ISBN: 978-90-812104-7-8

Verkrijgbaar bij Muzee, Scheveningen