Startpagina website
Boeken over Scheveningen
 
Romans, Thrillers & Verhalen
Het Brakke Water
Deel 1 - Voorspoed
Deel 2 - Verraad
Deel 3 - Verval
Wie de zee liefheeft ...
Opgaand getij
Zoutwaterliefde
De bruid van Scheveningen
Skriebeltje
Wij vissen niet op zondag
Martijntje
Mijn Koninginnetje
Vreemdeling in Scheveningen
Bloed in de branding
Op Scheveningen
In naam van Oranje
 
Impressies van Immetje 1
Impressies van Immetje 2
Zô maer 'n praetje
Praetjes van Immetje
Scheveningse Sprookjes
 
Geschiedenisboeken
Scheveningen tot 1875
Geschiedenis van Scheveningen
Wederopbouwplannen 1945
Vaar Wel Scheveningen !
Gastenteboek
Kurhaus, baken van Scheveningen
Scheveningen tussen twee wereldoorlogen
Vis en Vertier in Scheveningen
Theater aan de kust
Oude voorvallen opnieuw bekeken
Hollandse Stranden
in de Gouden Eeuw
De storm van 1894
Kroniek van Scheveningen
Schilderen en wonen
op Scheveningen
125 jaar Kurhaus
Canon van Scheveningen
Het was op Scheveningen
   


Praetjes van Immetje

Praetjes van Immetje
Schevenings dialect
"En dan vind ik dat jij het voorwoord moet schrijven" zei Immetje me toen we besloten tot het uitgeven van dit boek. Ik kan u zeggen dat ik dit met plezier doe, In de afgelopen vier jaar heb ik regelmatig, meestal telefonisch, contact gehad met de familie Moen. In het verre Luijksgestel houden zij Scheveningen, waar toch hun hart ligt, nauwlettend in de gaten. Enerzijds door wekelijks "De Scheveningsche Courant" te lezen, maar anderzijds ook door de vele telefoontjes van Scheveningers, die wekelijks met veel plezier haar verhaaltjes lezen in deze krant.
Wanneer ik naar Luijksgestel bel om bijvoorbeeld af te spreken over de manier van aan leveren van de verhaaltjes dan zegt Immetje steevast : "Ik zal je Ger even geven". Van computers en floppy's wil deze Scheveningse niets weten; schrijven en schilderen, dat is waar zij het liefst tijd en energie in steekt. Pen en papier liggen bij haar onder handbereik. Wanneer me iets te binnen schiet, schrijf ik het gelijk op." Haar man Ger verwerkt de verhaaltjes dan in de computer en stuurt het floppy naar de
Het idee om een boek uit te geven met daarin veertig verhaaltjes met vertalingen in het Nederlands gebundeld, ontstond tijdens een bezoek wat wij aan Huize Moen brachten dit voorjaar. We kwamen 's morgens alleen op de koffie, maar gingen uiteindelijk pas laat in de middag weg.
Zoals de voorkant van dit boek al aantoont, kan Immetje niet alleen gezellig en goed schrijven, maar is zij ook nog een verdienstelijk schilderes.
Nog niet zo lang geleden was in het Museum Scheveningen een tentoonstelling met werken van haar hand. Verkopen doet zij de schilderijen echter niet. "Ik kan er geen afstand van nemen". Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat haar huis in het Brabantse helemaal vol met schilderijen hangt.
Hoe kan ik dit voorwoord anders eindigen dan u heel veel plezier toe te wensen met deze verhalenbundel van Immetje. Echte Scheveningse verhaaltjes in het echte Schevenings dialect.
Luc Dietz
Eindredakteur Scheveningsche Courant

Praetjies van Immetje
verhalenbundel
pag. 84 formaat 21 x 15
YSBN 90-7595-01-3
Uitg. De Scheveningsche Courant

Mogelijk verkrijgbaar in antiquariaten of via internet.