Startpagina website
Boeken over Scheveningen
 
Romans, Thrillers & Verhalen
Het Brakke Water
Deel 1 - Voorspoed
Deel 2 - Verraad
Deel 3 - Verval
Wie de zee liefheeft ...
Opgaand getij
Zoutwaterliefde
De bruid van Scheveningen
Skriebeltje
Wij vissen niet op zondag
Martijntje
Mijn Koninginnetje
Vreemdeling in Scheveningen
Bloed in de branding
Op Scheveningen
In naam van Oranje
 
Impressies van Immetje 1
Impressies van Immetje 2
Zô maer 'n praetje
Praetjes van Immetje
Scheveningse Sprookjes
 
Geschiedenisboeken
Scheveningen tot 1875
Geschiedenis van Scheveningen
Wederopbouwplannen 1945
Vaar Wel Scheveningen !
Gastenteboek
Kurhaus, baken van Scheveningen
Scheveningen tussen twee wereldoorlogen
Vis en Vertier in Scheveningen
Theater aan de kust
Oude voorvallen opnieuw bekeken
Hollandse Stranden
in de Gouden Eeuw
De storm van 1894
Kroniek van Scheveningen
Schilderen en wonen
op Scheveningen
125 jaar Kurhaus
Canon van Scheveningen
Het was op Scheveningen
   


Het Brakker Water Deel 3 Verval

Deel 3 - Verval begint in juni 194 en eindigt in juni 1978 met een epiloog in juni 2009.
Jaap van der Zwan schrijft in zijn boeken met verve en gevoel van hartstochtelijke verbondenheid over het wel en wee van de Scheveningse vissersgemeenschap.

In het derde en laatste deel van het Brakke Water beschrijft hij het noodlot van zijn geboorteplaats na de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de ervaringen van de Scheveningse redersfamilie van der Zwan.

De schrijver neemt ons vanuit Scheveningen mee naar o.a. Nederlands-Indië waar André van Heemskerk als oorlogscorrespondent gaat werken en zijn neef Maurits van der Zwan onder de wapenen is en deelneemt aan de gevechten tegen Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Uiterst gedetailleerd krijgen we een beeld uit die tijd. Jaap van der Zwan beschrijft hoe Maurits als ex-SSer als versterking van de Nederlandse strijdkrachten wordt ingezet. We lezen voorts hoe KLM-piloot Jaap van der Zwan de doodzieke André weer thuisbrengt. Een bizarre wending in deze roman brengt de zeer onverwachte terugkeer van de doodgewaande Duitse Charlotte von Dömburg, de weduwe van Dirk, de broer van Willem die na de oorlog aanvankelijk spoorloos leek te zijn verdwenen. Reder Willem van der Zwan komt steeds meer in de problemen, al weet zijn jeugdliefde Vicky nog enig licht in zijn donkere bestaan te brengen. De naoorlogse periode wordt verder gekenmerkt door sociale tegenstellingen "op" Scheveningen. Het jarenlange gevecht met de gemeentelijke en landelijke overheid over de uitbreiding van de binnen en buitenhaven, noodzakelijk voor de bloei van het vissersdorp, loopt als een rode draad door het verhaal.

Binnen het raamwerk van het verhaal voert de auteur de lezer ook naar de tot dusver geheime financiële operaties van het Koninklijk Huis inclusief een gewaagde undercoveroperatie direct na de afloop van de Tweede Wereldoorlog, Voor de Oranjes belangrijke documenten in Duitse kluizen worden onder het oog van de Russische bezetters naar Nederland gesmokkeld.

Ook dit boek is gebaseerd op feiten vanuit openbare en tal van geheime archieven. Na het lezen zal menig lezer de waarheid voelen en nooit meer vergeten.

Eerder verschenen delen van Het Brakke Water beschrijven uitvoerig de dramatische ervaringen van de Scheveningse vissersgemeenschap in de perioden 1917 tot 1940 en vervolgens van 1940 tot 1946.

Het Brakke Water. Een verhaal over een wereld die ooit eens was.
Deel 3 - Verval

Van: Jaap van der Zwan
308 pagina's
Formaat: 22,5 x 16,5 cm
Uitgever: BAKKERBAARN
ISBN: 978-90-70644-39-0

De boeken zijn te koop bij Muzee, de Scheveningse Boekhandel in de Keizerstraat, Paagman of the bestellen via internet via
BOL.COM