Startpagina website
Boeken over Scheveningen
 
Romans, Thrillers & Verhalen
Het Brakke Water
Deel 1 - Voorspoed
Deel 2 - Verraad
Deel 3 - Verval
Wie de zee liefheeft ...
Opgaand getij
Zoutwaterliefde
De bruid van Scheveningen
Skriebeltje
Wij vissen niet op zondag
Martijntje
Mijn Koninginnetje
Vreemdeling in Scheveningen
Bloed in de branding
Op Scheveningen
In naam van Oranje
 
Impressies van Immetje 1
Impressies van Immetje 2
Zô maer 'n praetje
Praetjes van Immetje
Scheveningse Sprookjes
 
Geschiedenisboeken
Scheveningen tot 1875
Geschiedenis van Scheveningen
Wederopbouwplannen 1945
Vaar Wel Scheveningen !
Gastenteboek
Kurhaus, baken van Scheveningen
Scheveningen tussen twee wereldoorlogen
Vis en Vertier in Scheveningen
Theater aan de kust
Oude voorvallen opnieuw bekeken
Hollandse Stranden
in de Gouden Eeuw
De storm van 1894
Kroniek van Scheveningen
Schilderen en wonen
op Scheveningen
125 jaar Kurhaus
Canon van Scheveningen
Het was op Scheveningen
   


Zoutwaterliefde (1974)

Een roman over de zeevisserij is geen bijzonderhein in de Nederlandse literatuur. Integendeel. heel wat schrijvers hebben zich daaraan gewaagd. Echter niet altijd met evenveel succes. omdat het veelal outsiders waren, die een vertekend en dus onwerkelijk beeld gaven van de visserij. Begrijpelijk, want zij hebben deze aparte wereld niet van binnenuit leren kennen, hun gekromde ruggen niet gerecht bij het insjorren van de zwaarbeladen netten in weer en wind. In een ijzige sneeuwjacht of onder de brandende zon. En dat soms bij een slaande en gooiende zee. Zij werkten niet aan één stuk door, soms etmalen lang, met als enige onderbreking de kortstondige koffiepauzes. Hun loon was niet van de visserij afhankelijk. Zij bleven toeschouwers, hooguit vissers voor één reis.
Met de schrijver van deze roman ligt het anders. Cor van Harten , een geboren en getogen Scheveninger, is "gepokt en gemazeld" in de zeevisserij. Vertig jaar lang was de zee zijn arbeidsveld. Na de lagere school behaalde hij het diploma motormachinist ter visserij, in welke functie hij steeds werkzaam is geweest: Zijn eerste roman, getiteld: "De meeuwen schreeuwen: Geluk! Geluk!", werd letterlijk in de machinekamer geschreven en kreeg voortreffelijke recenties. Terecht, want deze visserman kán schrijven. Dit nieuwe boek, dat eveneens een beeld geeft van het Scheveningse vissersleven, thuis en aan boord van de loggers die de Noord- en de Ierse Zee bevaren, bewijst het.
Zowel de sfeer van dit, letterlijk en figuurlijk. "zilte milieu" als de figuren die er in optreden, zijn zo overtuigend en levensecht beschreven, dat allen die enigszins met dit harde bestaan vertrouwd zijn, een glimlach van herkenning niet zullen kunnen onderdrukken. Maar ook niet-ingewijden zullen de lektuur van dit boek ervaren als een boeiende belevenis, een onvergetelijke kennismaking met die ruige, aan de buitenkant zo stoere wereld van de visserlui, die zich niettemin zo kwetsbaar weten, zo afhankelijk van hun God en van de natuur die Zijn schepping is. Een boek dat vele lezers verdient en ongetwijfeld ook zal krijgen.

Zoutwaterliefde (1974)
Schrijver: Cor van Harten
Roman
267 pagina's
Formaat: 21,5 x 13,5 cm
Uitgever: Wever, Franeker
ISBN: 90 6135 217 7

Mogelijk verkrijgbaar in antiquariaten of via internet.