Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Willem van Diest (1610-1673)
Van Diest was werkzaam in Den Haag. Mogelijk was hij een leerling van Jan Porcellis. Zijn vroegst bekende werk dateert van 1629. Hij was een navolger van Jan van Goyen, Jan Porcellis en Simon de Vlieger. In 1656 was hij één van de oprichters van de Confrerie Pictura in Den Haag. Hij was leraar van zijn zoon, Jeronymus van Diest (II), en werd in 1663 voor het laatst vermeld. Hij overleed in of na 1668.
Verdediging van Scheveningen tegen Spaanse schepen in 1634
Vanuit het Zuiden schilderde Willem van Diest Haagse schutters op het strand van Scheveningen, die schieten op Spaanse schepen in 1634. Op de voorgrond vuurt een kanon een schot af. Veel Scheveningers waren uitgelopen om het gevecht te bekijken vanaf de duinen. Rechts is de vuurbaak geschilderd en in de verte de toren van de Oude Kerk van Scheveningen. Ter hoogte van de vuurbaak staat een kanon op het duin. De tweemaster links is uitgerust met kanonnen en op het achterdek wappert de Spaanse vlag. De tweemaster in het midden heeft een Spaanse vlag in een mast. (Coll. Sothebys.com) (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Verdediging van 'haringjager' tegen Engelse piraterij in 1634
Eenzelfde gebeurtenis geschilderd vanuit het Noorden. Haagse schutters op het strand van Scheveningen die schieten op een Spaans schip in 1634. In de verte vuurt een kanon een schot af. Veel Scheveningers waren uitgelopen om het gevecht te bekijken vanaf de duinen. Links is de vuurbaak geschilderd. De tweemaster rechts draagt een Spaanse vlag in de voorste mast. De tweemaster met Nederlandse vlaggen in de masten is misschien een haringjager, die belaagd wordt door een Engels oorlogsschip.(Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Visafslag op strand en pinken landen.
In 1646 schilderde Willem van Diest de visafslag op het strand van Scheveningen. Rechts op de achtergrond is de toren van de Oude Kerk zichtbaar. Pinken komen door de branding aan land. Ook in 1646 werden honden uitgelaten op het strand. (Coll. Haags Historisch Museum). (Kik voor een groter formaat op de afbeelding)
Willem van Diest schilderde in 1646 het Schuitengat in Scheveningen met rechts op de voorgrond de visafslag op het strand. Rechts in het midden wordt een pink over palen op het strand getrokken. Rechts op de achtergrond is de kleine zeilwagen van Simon Stevin te zien. Links van het midden staat een man met een telescoop te kijken naar de schepen op zee. De telescoop was in 1608 uitgevonden door de Nederlander Jacob Adriaanszoon Metius. (Coll. Haags Historisch Museum). (Klik voor een grote afbeelding op het schilderij.)
In 1602 ontwierp Simon Stevin een kleine zeilwagen voor Prins Maurits. Na gebleken succes van dit prototype werd in 1603 een grote zeilwagen gebouwd waarin volgens historische bronnen 28 mensen konden zitten. Veel binnenlandse en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders hebben een ritje gemaakt over het strand. Op het schilderij staat de kleine zeilwagen afgebeeld. (Coll. Haags Historisch Museum).
Pinken komen terug van de vangst.
Pinken komen terug van de vangst. Links een Nederlands oorlogsschip. Op het strand een visafslag en burgers die een wandeling maken over het strand. Willem van Diest maakte dit schilderij in 1660. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een grote afbeelding op het schilderij.)
 
Bronnen:
Willem van Diest op Wikipedia
Nederlandse soldaten op het strand van Scheveningen
Zeegezicht aan het strand te Scheveningen