Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Simon Jacobsz. de Vlieger (ca. 1601-1653)
Simon de Vlieger was schilder van zeestukken, strandscènes, landschappen en af en toe een genrestuk of portret. Hij maakte ook tekeningen, waarbij de boslandschappen overheersten. De Vlieger is waarschijnlijk geboren en getogen in Rotterdam en kwam daar met regelmaat weer terug, hoewel hij ook in Amsterdam, Delft en Weesp ingeschreven is geweest. Omstreeks 1630 schilderde hij zijn eerste strandtafereel en vanaf 1650 maakte hij vooral kustgezichten, zeestukken met een kalme zee en bosgezichten. (Bron: Wikipedia.org)
Het strand van Scheveningen, 1633. Scheveningen, een vissersdorp aan de Nederlandse kust in de buurt van Den Haag, werd vereeuwigd door vele kunstenaars. In de verte rechts zijn in de verte de contouren zichtbaar van de 'Oude Kerk' van Scheveningen. (Coll. Royal Museums, Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strandgezicht met vissers. Op de voorgrond liggen de vissen te wachten op kopers, terwijl de vissers uitrusten tegen een pink. In het midden rijdt een koets, getrokken door een vierspan, het strand op. Twee ruiters rijden in de buurt van een pink en in de verte is het silhouet van de kerk te zien. (Coll. Kunsthaus Lempertz, Keulen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Visverkoop op het strand van Scheveningen, 1632. Rechts op de voorgrond zitten vissersvrouwen bij de vis. Een jager met een haas en vogels betaalt de aankoop van vis. Op het duin staat de vuurboet.Op de achtergrond wordt een wagen volgeladen met vis. Links een pink op het strand met daarnaast een koets met twee witte paarden ervoor. In de verte zijn de contouren te zien van de "Oude Kerk" van Scheveningen. Het schilderij is gesigneerd met S. DE VLIEGER 1639. (Coll: Neumeister, München). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strand bij Scheveningen, 1640. Een strand op de voorgrond met een nat gedeelte erachter. Het tij is waarschijnlijk vloed. Helemaal links draagt een man een garnalennet over zijn schouder. Een hond in het midden staat bij een anker in het zand en kijkt naar de zee. Verschillende groepjes mensen zitten of staan rechts op het strand. In de verte zijn rechts de daken van huizen en de toren van de 'Oude Kerk' van Scheveningen te zien. Een man op een paard staat met zijn hond bij een vissersboot. (Coll. Wallraf-Richartz Museum, Keulen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Visverkoop op het strand. (Coll. Kollor Auctions, Zürich). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strand met vissers. In de duinen boven het strand heeft een groep vissers en familie zich verzameld. Op de grond liggen vissen en manden met vis. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strandgezicht, 1643. Dit strandgezicht toont precies wat De Vlieger zo goed kan: het schilderen van een atmosfeer die vol is met waterdamp. Zware regenwolken hangen boven het strand en de zee. Toch komt de zon erdoor. De damp boven zee licht op, waardoor de grens tussen water en lucht vervaagt. Uiterst subtiel heeft De Vlieger deze verdwijnende horizon vastgelegd.  Met zilverachtige tinten weet hij de suggestie van een oneindige ruimte op te roepen. (Coll. Mauritshuis, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strand bij Scheveningen met visverkopers, 1643. De man op het paard heeft vis gekocht .Dit tafereel lijkt op een vervolg op het vorige schilderij. De horizon is weer laag waardoor de lucht goed zichtbaar is. (Coll. Wallraf-Richartz Museum, Keulen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Duinen- en strandgezicht met vuurbaak en vissers. (Coll. Kunsthaus Lempertz, Keulen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Duin- en strandgezicht met vissers, viskopers en op de achtergrond een vuurbaak. (Coll. Sothebys.com)
Pinken op de kust, 1655. (Coll. Royal Museums, Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Vissers en viskopers op het strand bij Scheveningen.Groep van mannen, vrouwen en kinderen op het strand met vismanden en twee karren getrokken door paarden. Achter de duinen het dorp. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Vissers drogen hun netten op het strand van Scheveningen. (Coll. Art Institute, Chicago). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Simon Jacobsz. de Vlieger op Wikipedia
Op het strand van Scheveningen, 1633
Strandgezicht met vissers
Visverkoop op het strand van Scheveningen
Strand bij Scheveningen
Visverkoop op het strand 1
Visverkoop op het strand 2
Strandgezicht
Strand bij Scheveningen met visverkopers
Duinen- en strandgezicht met vuurbaak en vissers
Strandgezicht
Pinken op de kust
Vissers en viskopers bij Scheveningen
Vissers drogen hun netten op het strand van Scheveningen