Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Cornelis Beelt (circa 1630 Rotterdam - Haarlem of Rotterdam 1702)
Cornelis Beelt is een van de grootste landschapschilders van de Haarlemse school. Hij is beroemd om zijn strandscènes, winter landschappen, dorpen en markten. Over zijn leven is niet veel bekend.
De visafslag op het strand van Scheveningen. (Coll. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Het strand van Scheveningen. (Coll. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Dit schilderij van Cornelis Beelt uit 1663 staat bekend als:" Gestrande potvis bij Scheveningen." De vis lijkt meer op een dwerggriend of zwarte griend. (Coll. Staatliches Museum Schwerin, Duitsland). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Let op de overeenkomst tussen de lange vinnen van de vis op het schilderij en op de afbeeldingen. De grienden lijken weer veel op de walvisachtige die op 21 november 1598 werd gevonden op het strand van Zandvoort. De vis op het schilderij van Cornelis Beelt is waarschijnlijk een zwarte griend geweest.
Cornelis Beelt Scheveningen strand
Een strandscène met vissers, die hun vangst uitladen en figuren, die in door paarden getrokken wagens samen met honden het strand oprijden. Op de achetrgrond de toren van de 'Oude Kerk' en het dorp Scheveningen. (Coll. Sothebys.com). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
De visafslag op het strand van Scheveningen met een koets uit Den Haag, die waarschijnlijk vis komt kopen. Op de achtergrond de Oude Kerk, waarvan de toren wit is geschilderd. (Coll. Kunsthaus Lempertz, Keulen)
Strandlandschap met elegant geklede mensen en een visverkoopster. (Coll. Artnet.com)
Strandleven aan de Hollandse kust bij Scheveningen. (Coll. Artnet.com)
Cornelis Beelt: Vertrek Charles II van strand Scheveningen
Een strandscène met figuren, toegeschreven aan Cornelis Beelt. Rechts onder gesigneerd met 'de Vlieger'. Simon de Vlieger gaf zijn vaardigheden en kennis door aan zijn leerlingen, waaronder Willem van de Velde de Jonge. In het midden een koets getrokken door zes witte paarden ofwel rijtuig van Prins Willem III van Oranje. (Coll. Artnet.com). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Cornelis Beelt: Vertrek Charles II van strand Scheveningen
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen op 24 mei (Juliaanse kalender) ofwel 2 juni (Gregoriaanse kalender). (Coll. Christies.com). Het tafereel verbeeldt de inscheping van Koning Charles II van het strand van Scheveningen, die hem terugbrengt naar Engeland voor de Restauratie. De gebeurtenissen van die dag werden vastgelegd door Samuel Pepys in zijn dagboek. Als secretaris van de commandant van de vloot, Lord Sandwich, en daardoor een ooggetuige van de gebeurtenissen. Pepys beschrijft het strand als 'zwart van de mensen', die anders wit zand was, omdat iedereen dicht bij een ander stond. Beelt schilderde verschillende versies van het onderwerp. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Cornelis Beelt: Vertrek Charles II van strand Scheveningen
De inscheping van Charles II op Scheveningen op 2 juni 1660. (Coll. Jean Moust, Brugge, België). Het schilderij toont het vertrek van Charles II van het strand naar de Engelse Vloot onder commando van Lord Sandwich, die hem terug zou brengen naar Engeland voor het herstel van de monarchie. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Het vertrek van Charles II, koning van Engeland, vanuit Scheveningen op 2 juni 1660 naar Engeland. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). Op het strand heeft zich een grote menigte verzameld. Links de koetsen waarmee het koninklijke gezelschap is gearriveerd. Rechts de kerk en andere gebouwen van Scheveningen. Het moment van vertrek, waarbij helemaal links de vlam en rook te zien zijn van kanonvuur. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Een grote menigte belangstellenden op het strand van Scheveningen bij het vertrek van Charles II op 2 juni 1660. In het midden de speciaal versierde pink voor de koning. (Coll. Artnet.com)
Cornelis Beelt: Vertrek Charles II van strand Scheveningen
Een gezicht op het strand van Scheveningen voor het vertrek van Charles II op 2 juni 1660. (Coll. Sothebys.com). Aan de geschilderde schaduwen te zien is het namiddag en verdwijnen de schepen aan de schepen aan de horizon. Veel mensen hebben het strand al verlaten. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Cornelis Beelt: Vertrek Charles II van strand Scheveningen
Elegant gezelschap op het strand van Scheveningen met in de verte de Engelse vloot, die Koning Charles II heeft opgehaald. (Coll. Soraya Cartategui Gallery, Madrid). De schaduwen worden langer en de Engelse vloot is nauwelijk meer zichtbaar. Het strand is leeggelopen. Bezoekers worden opgehaald met een huifkar, die toen gebruikt werd als een soort buslijn tussen het strand van Scheveningen en Den Haag. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Elegant gezelschap en veel mensen op het strand van Scheveningen op 2 juni 1660, voor het vertrek van Charles II. (Coll. Christies.com). Aan de horizon zijn geen schepen meer te zien. Het schilderij lijkt veel op het vorige, maar nu steigert het zwarte paard. Merkwaardig op dit schilderij is het afgekalfde duin voor de kerk. Waarschijnlijk heeft iemand dit onderdeel ooit 'gerestaureerd'. Koning Charles II is definitief vertrokken van het vasteland van Europa, waar hij nooit meer naar zal terugkeren. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Vertrek van Charles II van het strand van Scheveningen op 2 juni 1660. (Coll. Soraya Cartategui Gallery, Madrid). Over Cornelis Beelt is weinig bekend. Waarschijnlijk schilderde hij verschillende schilderijen van eenzelfde scène. Op dit schilderij met het stijgerende paard staat een groep mensen op het duin voor de kerk. Op dit schilderij en dat uit de collectie van Chrites ontbreekt het torentje met het Angelusklokje. Waarschijnlijk is het torentje op beide schilderijen bij een restauratie of schoonmaakbeurt na 1750 verwijderd. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Het strand van Scheveningen op de avond van het vertrek van Charles II van Engeland. Veel mensen zijn al vertrokken. (Coll. Artnet.com)
Dorpsgezicht met visafslag op het strand van Scheveningen. Het schilderij is in het bezit van Muzee Scheveningen. (Coll. Muzee, Scheveningen). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
 
Bronnen:
Cornelis Beelt op Wikipedia
Cornelis Beelt op Wikigallery
Visafslag op het strand van Scheveningen
Het strand van Scheveningen
Gestrande potvis bij Scheveningen
Een strandscène met vissers
De visafslag op het strand
Strandlandschap met elegant geklede mensen en een visverkoopster
Strandleven aan de Hollandse kust bij Scheveningen
Een strandscene met figuren
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen 1
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen 2
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen 3
Een grote menigte belangstellenden op het strand van Scheveningen
Een zicht op het strand van Scheveningen voor het vertrek van Charles II
Elegant gezelschap op het strand van Scheveningen
Elegant gezelschap en veel mensen op het strand van Scheveningen
Vertrek van Charles II van het strand van Scheveningen
Het strand van Scheveningen op de avond van het vertrek van Charles II van Engeland
Muzee Scheveningen
Geschiedenis van Scheveningen door J.C. Vermaas, 1926
IV. Twee Wondervisschen en een Potvisch.
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004
Geschiedenis van Scheveningen van J.C. Vermaas: VII. Het vertrek van Karel II van het Scheveningsche strand