Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Willem van de Velde de Jonge (1633-1707)
Willem van de Velde de Jonge werd in Leiden geboren in 1633. Hij was een zoon van Willem van de Velde de Oude, oog een schilder van zeegezichten. Willem van de Velde de Jonge kreeg les van zijn vader en op vijftienjarige leeftijd ging hij in de leer bij Simon de Vlieger, die in zijn tijd ook een beroemde schilder van de zee was.
In 1673 verhuisde Hij naar London, waar hij werd betaald door Charles II voor het schilderen van zeeslagen. Hij stierf 6 april 1707 in London. (Bron: Wikipedia.org)
In brand steken van de Andrew in de Slag bij Scheveningen. Dit schilderij van Willem van de Velde, de Jonge, laat een moment zien uit de Slag bij Scheveningen in 1653 in de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, van 1652 - 1654. De Engelsen gebruikten de Juliaanse kalender en dateren de slag op 31 juli 1653. Nederland had de Gregoriaanse kalender en dateert de slag daardoor op 10 augustus. De gevechten werden over een grote breedte voor de kust gevoerd. Het wordt ook wel de slag bij Terheide genoemd. Op de voorgrond staat het Nederlandse brandschip het Fortuin op het punt de Andrew te rammen, het schip van admiraal Thomas Graves van het witte squadron. Brandschepen waren drijvende bommen. Ze werden volgestouwd met brandbaar matriaal en kruit, dat tegelijk moest ontploffen. Het brandschip voer naar het vijandige schip en op het laatst staken de matrozen de brand erin en verlieten het schip. Links verlaten de Engelse matrozen hun schip en rechts roeien de Nederlandse zeelui hard weg van de ontploffing. (Coll. The Wallace Collection). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het bezoek van James II, de Hertog van York aan de vloot bij Scheveningen vóór het vertrek van Charles II naar Engeland in 1660. Een tekening van het drukke strand van Scheveningen met mensen, rijtuigen, karren en paarden en verschillende Nederlandse boten op het strand of naar zee getrokken. In het centrum van de vloot ligt de Naseby, die dezelfde dag werd omgedoopt tot de Royal Charles. Bovenaan heeft Willem van de Velde geschreven: 1660 den 23 meij den Hartogh van Jorck gaend inde morge naer d floot, soo daer wiert geseght haer den eedt van getrouheijt afte nemen. (Van de Velde gebruikt de datum vam de Juliaanse kalender. Op de Gregoriaanse kalender was het 2 juni ofwel de dag van het vertrek). Vroeg in de ochtend ging James kijken hoe de voorbereidingen van het vertrek vorderden. (Coll. Royalcollection.org.uk). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het Vertrek van Charles II van Scheveningen, 23 mei/ 2 juni 1660 (Juliaanse en Gregoriaanse kalender).
Als voorbereiding voor het herstel van zijn heerschappij, reisde Charles II over water en de weg van Breda naar Den Haag. Na een kort verblijf daar, ging hij naar Scheveningen op 2 juni 1660, waar hij op een pink (kleine Nederlandse vissersboot) stond op een druk strand. Hij nam afscheid van Elizabeth van Bohemen, de Prinses Royal, de jonge Prins van Oranje en de vertegenwoordiger van de Staten Generaal. Daarna ging hij met de sloep van de Graaf van Sandwich aan boord van de 'Naseby', die een nieuwe naam kreeg: 'Royal Charles', voordat ze met de vloot naar Engeland zeilden. De tekening van Willem van de Velde is een gezicht vanaf het strand met slechts een deel van het drukke beeld van boten, rijtuigen en mensen geschetst. Hij was op het strand en schetste heel snel. Rechts ligt op het strand ligt de pink met de drie kronen in de masten, die de drie koninkrijken van Charles symboliseerden. In de pink nam Charles afscheid van de afgevaardigden van de Staten en zijn familie. Op de achterkant van de tekening schrijft Van de Velde: '1660 den 23 meij, soo sijne maessistijt stant, in d see pinck, nemende sijn af scheijt van de state' (Coll. Royal Museums, Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Inscheping van Charles II naar Engeland. (Bron: Mobius.wellesley.edu). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Inscheping van Charles II naar Engeland. Bij zijn vertrek ging hij aan boord van een speciaal voor hem met drie kronen versierde Nederlandse pink. Maar voordat die pink te water werd gelaten, stapte hij over op de boot van Schout-bij-nacht Sir Richard Stayner, die hem naar de Brigantine, de sloep van Generaal Edward Montagu bracht. De sloep van Montagu si midden in beeld op de voorgrond te zien. De figuur met de zwarte hoed, die voor de vlag staat is in het centrum van de compositie en waarschijnlijk Charles II. (Coll. The Wallace Collection). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Detail van: Inscheping van Charles II naar Engeland. (Coll. The Wallace Collection). De sloep van Montagu is midden in beeld op de voorgrond te zien. De figuur met de zwarte hoed, die voor de Oranje vlag staat is in het centrum van de compositie en waarschijnlijk(Coll. The Wallace Collection). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het strand van Scheveningen. Rechts de Oude Kerk van Scheveningen. Een pink is met behulp van ronde houten palen op het strand getrokken. Een aantla pinken komt naar het strand om de vangst te lossen. De wagen met twee paarden ervoor heeft het wapen van Amsterdam op de achterkant. Adriaen van de Velde schilderde in 1659 vanaf hetzelfde standpunt een schilderij. Waarschijnlijk zijn de figuren, de huifkar en de paarden door Adriaen van de Velde geschilderd en de rest door zijn oudere broer Willem. Ook in 1660 stuurden burgers hun hond de zee in om een stok te halen. (Coll. National Galeries Schotland, Edinburgh). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Was het een vroege 'touringcar' in 1660, die met passagiers een bezoek bracht aan Den Haag en het strand can Scheveningen? Bedelt de jongen en krijgt hij iets van de burger in de koets? Staat rechts bij de burgers nog een jongen te bedelen? Het zijn bijzondere details, die door de schilder in beeld zijn gebracht in de Gouden Eeuw. (Coll. National Galeries Schotland, Edinburgh). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Willem van de Velde de Jonge op Wikipedia
In brand steken van de Andrew in de Slag bij Scheveningen
Het bezoek van James II, de Hertog van York aan de vloot bij Scheveningen
Het Vertrek van Charles II van Scheveningen
Inscheping van Charles II naar Engeland. (Bron: Mobius.wellesley.edu)
Inscheping van Charles II naar Engeland. (Coll. The Wallace Collection)
Het strand van Scheveningen
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004