Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Adriaen Coenen (1514-1587)
Adriaen Coenen (Scheveningen, 1514-1587) was een Hollandse viskoper, een afslager van zeevis en bovendien een amateurbioloog. Coenen groeide op in dit vissersdorp; hij bekwaamde zich daar al op jeugdige leeftijd in de handel in zeevis. Zijn vader wordt aangemerkt als een 'stierman', een visser die over een eigen vissersscheepje beschikte; ook híj handelde op zijn tijd in vis. In tegenstelling tot wat wordt beweerd heeft Adriaen Coenen niet gevaren; niets uit zijn werken wijst daarop. Hij werd in later jaren afslager van de zeevis die eerder door kustvissers op het strand van Scheveningen was aangevoerd. Alhoewel hij geen verdere opleiding had genoten dan die op de dorpsschool, was Coenen in hogere kringen te Den Haag een graag geziene gast vanwege zijn kennis van de natuur in al haar verscheidenheid en vanwege zijn vele verhalen daarover. (Bron: Wikipedia.org)
De kust van Holland in de 16e eeuw met Scheveningen boven de tekst in het midden: Op dit dorp van Sceueninch bin ic A aaa Coenen Soen gheboren Ic die dit wisch boock hebb ghescreuen. ( Pagina 37R). De moeder van Adriaen Coenen werd geboren in Westerheyd, het huidige Terheijde. Rechts de tekst: Op dit zeedorp heyd - had mij moed geboren. (Bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De kust van Holland met vissers op zee. Achter het duin is Hage, met aan het strand het vissersdorp Sceueninch. (Pagina 23R). (Bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De kust van Holland met rechts de ingang van de Maas en tientallen walvissen in zee. (Pagina 167/168). (Bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
23 november 1577 verschenen 13 potvissen voor de Hollandse kust, ter hoogte van Westerheyde (tegenwoordig Ter Heijde). 3 potvissen strandden. Helemaal rechts aan zee de toren van de 'Oude Kerk' van Sceueninch. (Pagina 56/57). (Bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
In 1577 maakte Johann of Jan Wierix (1549-c. 1618) een gravure van dezelfde: Drie gestrandde walvissen op het strand van Ter Heyde. Op Het strand liggen drie dode walvissen. Meer walvissen zwemmen door de golven naar het strand. Mannen rennen naar het land of roepen naar mensen op het duin. De zeedorp, rieten daken, schepen, boten, volgels, schelpen, stokken om netten te drogen, zand, met teksten in het Nederlands en Frans beschrijven de natuurramp bij Ter Heyde in Holland. (Bron: Art.famsf.org)
Afbeelding van een van de 3 potvissen, die op 23 november 1577 op het strand van Ter Heijde. Opvallend is dat Adriaen Coenen op potvissen een rugvin tekent. (Bron: Flandrica.be). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Afbeelding van een walvisachtige die op 8 juni 1581 op het strand van Scheveningen aanspoelde.
Van een jongen hil die tot scheueninghe an quam. Den prins van Orange (Willem van Oranje 1533-1584) heeft dezen vissch tot scheveninghe gesien als hi an quamen. Anno 1581 tot scheueninch den 28 juino
Dese wische alsmen hem opsneet hadde een groote salm in zij krop. De wischers zeyde hit was een jonge hil/ Had andese salm geworrugt. (Bron: Flandrica.be). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De kust van Holland met visserspinken op visvangst en walvissen. (Pagina 139). (Bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
 
Bronnen:
Adriaen Coenen op Wikipedia
Het Visboec van Adriaen Coenen
Drie gestrandde walvissen van Johan Wierix
Het Walvisboec van Adriaen Coenen