Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Adriaen Pietersz. van de Venne (1589-1662)
Adriaen Pietersz. van de Venne (Delft, ca. 1587/1589 ñ Den Haag, 12 november 1662) was een Nederlands kunstschilder, grisailleschilder, miniatuurschilder, graveur, tekenaar, dichter en uitgever behorend tot de Hollandse School. Hij was leerling van Jeronymus van Diest (I) en Simon de Valck. In 1605 schreef hij zich in als student in Den Haag en in 1607 wordt hij vermeld in Antwerpen. Van 1608 tot 1625 woonde hij in Middelburg, waar hij in 1614 trouwde. In 1625 vestigde hij zich weer in Den Haag, waar hij dat jaar toegelaten werd tot het Haagse Sint-Lucasgilde.
 
De tekenaar Adriaen Pietersz. van de Venne
Als tekenaar maakte Adriaen Pietersz. van de Venne 102 aquarellen over uiteenlopende onderwerpen. Hij had veel aandacht voor de spelende mens. Simon Stevin ontwierp voor Prins Maurits de zeilwagen, waarmee hij in 1602 voor het eerst op het strand van Scheveningen ging 'zeilrijden'. Prins Maurits nam graag buitenlandse notabelen mee. Een houten model van de grote zeilwagen staat in het Schevenings museum: "Muzee". (Bron afbeelding: Costume-history.livejournal.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De zeer rijke burgers hadden hun eigen paarden en koetsen om zich te verplaatsen en de armen hun voeten. Voorname en welgestelde gezelschappen maakten gebruik van de huifkar. Van Den Haag naar Scheveningen liep een zandweg door de duinen en met een volle kar waren drie paarden nodig om op het strand te komen. Een deel van de zijkant van de huif kon worden opgerold. (Bron afbeelding: Costume-history.livejournal.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Prins Maurits met een gezelschap en een groot gevolg maken een uitstapje. Misschien wel naar het strand van Schevenin gen, want daar gingen de Oranjes regelmatig uitwaaien. Waarschijnlijk zaten prins Frederik Hednrik en zijn echtgenote Amalia van Solms ook in dit rijtuig. (Bron afbeelding: Costume-history.livejournal.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Charles II verlaat Scheveningen. Een tekening , die gemaakt is voor een gravure van Van de Venne. Als dit inderdaad een tekening is van Van de venne, dan is het een er laat werk. Het is zeker gemaakt door een Nederlandse kunstenaar. Van de Venne kwam uit een familie van drukkers, boekverkopers en handel in Middelburg, maar hij vestigde zich in den Haag. De gewassen tekening is vol met details van het vertrek van de Koning naar Engeland vanuit Scheveningen aan de Nederlandse kust, dicht bij Den Haag. (Coll. Royal Museums, Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het vertrek van de Engelse koning Charles II vanuit Scheveningen naar Engeland, 2 juni 1660. Episode tijdens zijn rondreis door en vertrek uit de Nederlanden. Links de koetsen met de koning en zijn gevolg, rechts ruiters, kanonnen en toeschouwers op de duinen. Op zee wachten de schepen om de koning naar Engeland te brengen. In de lucht putti en de Faam met het wapen van de Engelse koning en een banderol. Ontwerp voor een prent. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het vertrek van de Engelse koning Karel II vanuit Scheveningen naar Engeland, 2 juni 1660. Episode tijdens zijn rondreis door en vertrek uit de Nederlanden. Links de koetsen met de koning en zijn gevolg, rechts ruiters, kanonnen en toeschouwers op de duinen. Op zee wachten de schepen om de koning naar Engeland te brengen. In de lucht putti en de Faam met het wapen van de Engelse koning en een banderol. Ontwerp voor een prent. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Detail van gravure met daarop een grote man. Van de Venne tekende op zijn ontwerp en de gravure een reus waar enkele mannen veel plezier over hebben. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
De schilder Adriaen Pietersz. van de Venne
Adriaen Pietersz. van de Venne was niet alleen een tekenaar, maar ook een belangrijk schilder. Het is niet bekend of hij ook schilderijen van het strand van Scheveningen heeft geschilderd, maar zijn schilderijen zijn interessant genoeg om ze op te nemen in dit overzicht.
Bezoek van Prins Frederik Hendrik en prins Maurits aan de paardenmarkt van Valkenburg in 1618. De koets met de prinsen werd getrokken door zes witte paarden. De paardenmarkt was de oudste van Nederland. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Prins Maurits op valkenjacht in een koets met vier witte paarden. Op de voorgrond, aan de waterkant, staat een man met een valk op zijn arm en enkele jachthonden. De hofhouding volgt in een lange stoet de prins, terwijl rechts voorbame mensen in huifkarren een kijkje komen nemen. (Coll. Christies.com)
Dit schilderij van Adriaen van der Venne staat bekend als: "Een vrolijk gezelschap in een prieel" Links maakt een groepje jonge vrouwen muziek in een bloemenprieel. In een omsloten tuin zitten twee vrouwen op een net waarmee vinken worden gevangen. Van alle kanten worden de vrouwen bespied, in bomen of verstopt tussen struiken of boomstammen. Een brutale jongen houdt zich vast aan het dak van het prieel en gluurt naar de vrouwen beneden. Een ander zit vast in een net, dat door een sober geklede vrouw wordt gehouden en twee narren vallen uit de bomen. Rechts verstopt een man zich achter het struikgewas en uiterst rechts trekt een stoet van witte huifkarren langs. (Coll. The Getty Center, Los Angeles). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Adriaen van de Venne op Wikipedia
Zeilwagen op het strand van Scheveningen
Met de huifkar naar het strand van Scheveningen
Prins Maurits naar het strand van Scheveningen
Charles II verlaat Scheveningen
Vertrek van koning Charles II van Engeland vanuit Scheveningen 1
Vertrek van koning Charles II van Engeland vanuit Scheveningen 2
De prinsen van Oranje, Maurits en Frederik Hendrik, op de paardenmarkt te Valkenburg
Prins Maurits op valkenjacht
Een vrolijk gezelschap in een prieel