Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Adriaen van de Velde (1636-1672)
Adriaen van de Velde (1636, Amsterdam - 1672, Amsterdam), was een Nederlandse dier- en landschapschilder, zoon van Willem van de Velde, ouder en broer van William van de Velde, jonger, de marine schilder. Uit de volgende 8 strandgezichten blijkt, dat hij een bijzondere voorliefde had voor het Scheveningse strand. (Bron: Wikipedia.org)
Strand van Scheveningen in 1658. Links in het midden de Oude Kerk en in de verte de vuurbaak. Vissers en burgers wandelen over het strand. Links een ruiter te paard en 'pootje baden', was ook in 1658 populair. (Coll. Gemaeldegalerie Alte Meister, Kassel, Germany). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Wat in dit strandgezicht uit 1659 meteen opvalt, is de extreem lage horizon. Daarmee schiep Van de Velde de ruimte om een imposante wolkenlucht te schilderen. De grijze nevel boven zee gaat over in twee enorme stapelwolken. Ze worden beschenen door de zon, die niet zichtbaar is. Het zonlicht veroorzaakt een zachtgele gloed, waardoor de wolken mooi afsteken tegen de blauwe lucht. (Bron: Onbekend). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het strand van Scheveningen in 1660. Ook op dit schilderij uit 1660 blijkt dat Van de Velde vooral de lucht wilde schilderen. Op de achtergrond de kerktoren en het Kalhuis. Links aan de waterkant rijdt een koets, die wordt getrokken door 6 paarden. In een zesspan mocht een prins zitten en in dit geval was het waarschijnlijk de 10-jarige Prins Willem III van Oranje. (Coll. Los Angeles County Museum of Art). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Koets met zes witte paarden op het strand van Scheveningen. Gesigneerd en gedateerd met A.V. VELDE.F.1660. Een indrukwekkende koets met zes witte paarden rijdt over het strand van Scheveningen.
De paarden worden geleid door een ruiter op het voorste paard links, terwijl de voerman zijn zweep laat knallen. Een van de bedienden, die ook een blauw livrei draagt, rent achter twee jachthonden aan, die in het zand spelen. In de koets zit waarschijnlijk de toekomstige stadhouder en koning van Engeland: Prins Willem III van Oranje, die in in 1660 10 jaar was. (Coll. Louvre Museum, Parijs). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Figuren op het strand van Scheveningen, 1660. Op dit schilderij uit 1660 van het strand van Scheveningen is het Kalhuis links goed zichtbaar. Het Kalhuis werd gebouwd van aangespeold hout en was een ontmoetingsplaats van oude vissers, die naar het strand kwamen om te praten ' te kallen'. Vissers wijzen burgers naar de zee. Waarschijnlijk komen de pinken terug. Een enkele ligt al op het strand en de vis wordt met paarden en wagen naar het dorp gebracht. (Coll. Royal Collection Trust, London). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strandgezicht bij Scheveningen, 1663/1665. Voor een schuilhut zitten vissers met hun familie. Een wagen met paarden ervoor, rijdt het strand op. In het midden is een koets zichtbaar, die getrokken wordt door een vierspan. Kinderen spelen met honden. Ook op dit schilderij heeft Adriaen van de Velde de horizon weer extreem laag gehouden om zo de aandacht te geven voor de wolken. (Coll. Mauritshuis, Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Duinen bij Scheveningen, ca. 1659. Duinen bij Scheveningen, ca. 1659. Op de voorgrond een visser en twee ruiters, met links een schuilhut. Rechts rijdt een huifkar met strandbezoekers naar de rustige branding. Helemaal rechts een groepje baders in de branding. (Coll. Indianapolis Museum of Art). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strand van Scheveningen. Links in de verte zijn vage de contouren van een koets met paarden te zien. Op de voorgrond rusten vissers uit en rechts rijdt een huifkar van het strand. Bij het gezelschap helemaal rechts legt een jager aan en vuurt in de richting van de duinen. (Coll. National Museum of Fine Arts in Buenos Aires). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Adriaen van de Velde op Wikipedia
Strand van Scheveningen in 1658
Strandgezicht uit 1659
Het strand van Scheveningen in 1660
Koets met zes witte paarden op het strand van Scheveningen, 1660
Figuren op het strand van Scheveningen, 1660
Strandgezicht bij Scheveningen, 1663/1665
Duinen bij Scheveningen, ca. 1659
Strand van Scheveningen