Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Pieter Hendricksz. Schut (ca. 1618-na. 1666)
Pieter Hendriksz. Schut (1619-1660), die door uitgever en graveur Claes Jansz. Visscher omstreeks 1635 in dienst werd genomen, vervaardigde de bijbelillustraties van Visschers prentbijbel, naar de bijbelillustraties van Mattheüs Merian de Oude. Schut graveerde de 233 prenten van Merian na in het koper, zodat de uiteindelijke afdruk in de prentbijbel van Visscher het spiegelbeeld was van het origineel. Deze prentbijbel staat dan ook beter bekend als de Schutbijbel. De eerste druk moet rond 1650 zijn uitgekomen. Er bestaan twee soorten Schutbijbels: de grote Schutbijbel met gravures naar het voorbeeld van de prenten van Merian op originele grootte (ca. 11,5 x 15 cm) en de kleine Schutbijbel met gravures naar Merian die kleiner zijn dan het origineel (ca. 9 x 6 cm).
Vertrek van Charles II uit Scheveningen naar Engeland, 1660 van Pieter Hendricksz. Schut (ca. 1618-na. 1666). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Het vertrek van de Engelse koning Charles II vanuit Scheveningen naar Engeland, 2 juni 1660. Op het strand een menigte van toeschouwers, in het midden neemt Charles afscheid van zijn zuster en tante. Links koetsen, de duinen en het dorp Scheveningen, op de achtergrond vuren kanonnen saluutschoten. In de lucht een portret van Charles II opgehouden door twee engelen met bazuinen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Detail van de kerk van Scheveningen in 1660 met duizenden toeschouwers in de duinen en links van de kerk is in de verte de Haagse Schutterij te zien, die het einde vormde van de lange stoet. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Bij de rijk versierde pink neemt Charles II afscheid van de Staten. Nadat hij de prachtige, voor hem bestemde boot, die werd aangeboden door de Staten, had afgeslagen, begroette hij Montague met een kus en stapte in zijn sloep met zijn zuster, neefje, tante en de Koningin van Bohemen. Rechts in het midden is de sloep te zien waarmee Charles en zijn gevolg naar de Royal Charles werd gebracht. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De zeeslag bij Terheide in de Eerste Engelse Oorlog tussen de Staatse vloot onder Maarten Tromp en de Engelse vloot onder George Monck, 10 augustus 1653. Bovenaan een portret van M.H. Tromp in lauwerkrans, met aan weerszijden opschrift Praelium navale inter Belgos et Anglos, Ao 1653. Naast het portret engeltjes. Maarten Tromp sneuvelde tijdens dit gevecht. Op de voorgrond het zinkende Engelse schip de Pellicaen. Links het schip de Brederode van Tromp in hevig gevecht met dat van Monck. In het verschiet de Hollandse kust van Scheveningen tot Den Helder. In het onderschrift de legenda's a-r en 1-18 en een vers in twee kolommen in het Nederlands. Gravure van Pieter Hendricksz. Schut (1619-1680). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Pieter Hendricksz. Schut
Het vertrek van Karel II van Engeland uit Scheveningen
De Zeeslag bij Ter Heide