Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Hendrick de Meijer (1620 - 1689/1698)
Hendrick de Meijer was geboren in Rotterdam en stond bekend als schilder van grote landschappen en strand scènes. Hij schilderde Scheveningen vaak met figuren, mannen te paard en boten op het strand.
Het strand van Scheveningen met vissers die de vangst uitladen en schepen op de achtergrond. Met een koets, een huifkar en een open wagen vetrekken bezoekers van het strand. Het schilderij is gesigneerd met H. DE MEYER / 1653. (Coll. Bonhams.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Strandgezicht met visverkoop; op de achtergrond Scheveningen. (Coll. Rkd.nl). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Strandgezicht bij Scheveningen. (Particuliere Collectie). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De duinen bij Scheveningen met een koets, huifkarren en een nettenwagen. In de verte de toren van de 'Oude Kerk' van Scheveningen. (Coll. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Elegant gekleedde figuren in een koets. Een koets is naar het strand gereden. Op het strand heerst bedrijvigheid en wachten de mensen op de landing van pinken, 1648. (Coll. Christies.com)
Strand van Scheveningen met huifkar. Links is in de verte een kerkgebouw zichtbaar. De toren is links van het schip van de kerk geschilderd. Dat komt op geen enkel schilderij voor. Ook niet op schilderijen van andere kustplaatsen is het schip van de kerk aan de landzijde van de toren gebouwd en geschilderd. (Coll. Artnet.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Strandgezicht met kerktoren van Scheveningen. Op dit schilderij vanaf de zuidzijde is de vlag uit de paal gehaald. Het is een drukte van belang op het strand. De pinken zijn op het strand getrokken, maar de zeilen zijn nog niet binnengehaald. (Coll. Artnet.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Een druk strandgezicht met visverkopers, schepen en ruiters. De pinken zijn met hun vangst op het strand gesleept. In de paal hangt nog de vlag, die als landingshulp voor de schippers diende. In het midden de visafslag. Op de voorgrond vullen enkele viskopers hun korven. (Bron: Beyars.com) . (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Visafslag aan het strand van Rotterdam? Waarschijnlijk heeft iemand de woonplaats van Hednrik de Meyer aangezien voor de lokatie van het schilderij. De Myer schilderde veel in Scheveningen. Op de achtergrond is een vuurtoren te zien en rechts de zee met veel schepen. (Coll.Van-Ham.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Drukte op het Nederlandse strand van waarschijnlijk Scheveningen. Hendrik de Meyer schilderde graag het strandleven op het strand van Scheveningen. ook dit schilderij met de vele figuren, die de boten en schepen uitladen, de vissers en de handelaren, is waarschijnlijk een strandgezicht uit Scheveningen. (Coll. Kunsthaus Lempertz, Keulen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Strandgezicht van Scheveningen met visverkopers. Op de achtergrond de 'Oude Kerk' van Scheveningen. (Coll. Artnet.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Een druk strand met een koets getrokken door witte paarden. Rechts op de achtergrond de kerk van Scheveningen en rechts op de voorgrond de schutterij met vaandels. Het schilderij is gedateerd 1649. (Coll. Artnet.com). Misschien is het tafereel op het schilderij een afbeelding van een bezoek van Koning Charles II van Engeland met zijn zus Maria Stuart en zijn zwager prins Willem II van Oranje aan het strand van Scheveningen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Feest op het strand van Scheveningen. 1660ñ1669. Was het een Jaarmarkt of werd vlaggetjesdag gevierd. Op enkele tenten wappert de Nederlandse vlag. Op de voorgrond wordt door een stel opgeschoten jongens gevochten. (Coll. Artnet.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De titel van dit schilderij is: De ontscheping van reizigers op een Hollands strand. Het is een druk strand met koetsen en paarden en twee schepen. Tussen de donkere duinen zijn de contouren te zien van een kerktoren, die lijkt op de toren van Scheveningen. Misschien werd het strand van Scheveningen in de tijd van Hendrick de Meijer ook gebruikt voor het vervoer van reizigers of een dagje vissen op zee. (Coll. Artnet.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Visverkopers op het strand van Scheveningen. (Coll. Artnet.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Vissers op het strand van Scheveningen. Rechts de vuurbaak en in het midden is een pink hoog op het duin getrokken. (Coll. Artnet.com)
De titel van dit schilderij is: Groot strandlandschap bij Scheveningen met boten, paardewagens en veel figuren. Maar is dit wel Scheveningen want op dit schilderij staat de vuurtoren in het noorden en de kerk in het zuiden. (Coll. Artnet.com)
Visverkopers laten op het strand hun vis zien aan elegant geklede burgers uit de stad. (Coll. Artnet.com)
Links: Het strand van Scheveningen door de maan verlicht (Coll. Artnet.com) en rechts: de visafslag op het strand van Scheveningen. (Coll. Artnet.com)
Het vertrek van Karel II, koning van Engeland, uit Scheveningen op 2 juni 1660. Op het strand heeft zich een grote mensenmassa verzameld. Links een stoet officieren te paard, voorafgegaan door herauten, op de achtergrond de gebouwen en de kerk van het dorp Scheveningen. Rechts een wagen met passagiers. Op het strand staat een rij kanonnen. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Hendrick de Meijer (1620 - 1689/1698) maakte verschillende schilderijen van het vertrek van Charles II vanaf een plek bij het Schuitengat. De weg waarlangs in de winter en bij storm de pinken in veiligheid werden gebracht. Het was ook een toegangsweg naar het strand voor rijtuigen en ruiters. (Bron: Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Het vertrek van Charles II van Engeland in Scheveningen.
Het schilderij toont de terugkeer van koning Charles II naar Engeland uit zijn ballingschap op het vasteland van Europa. Nadat het Engelse Parlement de Stuarts had teruggeroepen op de troon, scheepte Charles II zich in voor de reis van Scheveningen naar Dover. In Scheveningen nam hij afscheid van zijn zus Mary, de weduwe van stadhouder Willem II van Oranje en zijn neef, de latere Willem III, die over Holland en Engeland zou regeren. Omdat het zo'n belangrijke gebeurtenis was heeft de in Rotterdam werkende Hendrik de Meyer verschillende versies gemaakt, die o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam en Paleis Het Loo in Apeldoorn hangen. (Coll. Lempertz.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De inscheping van Charles II van Engeland in Scheveningen op 2 juni 1660. Het schilderij staat in een oplsagruimte ergens in Denemarken en het Staten Muzeum heeft alleen maar een zwart/wit foto. (Coll. Statens Muzeum for Kunst, Kopenhagen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De inscheping van Charles II van Engeland in Scheveningen op 2 juni 1660. (Coll. Paleis Het Loo, Apeldoorn). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
 
Bronnen:
Het strand van Scheveningen
Strandgezicht met visverkoop
De duinen bij Scheveningen
Elegant gekleedde figuren in een koets
Strand van Scheveningen met huifkar
Strandgezicht met kerktoren van Scheveningen
Een druk strandgezicht met visverkopers, schepen en ruiters
Visafslag aan het strand van Rotterdam?
Drukte op het Nederlandse strand
Strandgezicht van Scheveningen met visverkopers
Een druk strand met een koets getrokken door witte paarden
Feest op het strand van Scheveningen
De ontscheping van reizigers op een Hollands strand
Visverkopers op het strand van Scheveningen
Vissers op het strand van Scheveningen
Groot strandlandschap bij Scheveningen
Visverkoperss op het strand
Het strand van Scheveningen door de maan verlicht
De visafslag op het strand van Scheveningen
Het vertrek van Karel II, koning van Engeland, uit Scheveningen op 2 juni 1660
Het vertrek van Charles II van Engeland in Scheveningen
De inscheping van Charles II van Engeland in Scheveningen
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004